Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Húsz éve várt erre Csányi Sándor

Az OTP nagybevásárlások után van, az étvágya nem csökkent. Sőt. Csányi Sándor a Bloombergnek adott interjút. 

“Húsz éve várunk az európai bankszektor konszolidációjára. Végre eljött ez a pillanat” – nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek a múlt héten adott interjújában az OTP elnök-vezérigazgatója, a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor. A hírügynökség ma jelentetett meg néhány fontos részletet a beszélgetésből. Ezek közül is a legfontosabb, hogy az OTP legalább 5 régiós bank felvásárlását tervezi a következő két évben. Ezért emelte ki a piaci konszolidáció jelentőségét a bankvezér. Persze az akvizíciókhoz az is kell, hogy – mint Csányi mondja – az OTP csoport tőkeellátottság tekintetében az egyik legjobb pénzintézet Európában, összesen 1 milliárd dolláros tartalékuk van, amiből fedezni tudják majd a masszív felvásárlási terveket. Fehérororszországtól egészen Bulgáriáig keresnek lehetséges célpontokat.

csanyi-2

Az OTP-t 25 éve vezető Csányi szerepéről a Bloomberg megemlíti, hogy az OTP a rendszerváltás után elvesztette ugyan monopolhelyzetét, a nyugati nagybankok leányai sorra jöttek be a magyar piacra, mégis képes volt megtartani a lakossági piacon az első helyet. A válság komoly fejtörést okozott a svájci frankban eladósodott ügyfelek miatt az összes magyar banknak, erre jött rá a bankokat sújtó különadó, ám a “meglehetősen konzervatív” Csányi féle OTP-t ezek sem tudták megroppantani. A bank árfolyama a BÉT-en múlt hét pénteken ismét 10 ezer forint felett volt, közelíti a 2007-es történelmi maximumát (10 970 forint).

Az OTP a régiós expanziót valóban komolyan gondolja, három szereplőt már felvásárolt: a horvát Splitska Banka mellett a National Bank of Greece (ez nem a görög jegybank, hanem egy piaci szereplő neve) szerb és román érdekeltségeit. Az OTP célja, hogy a felvásárlások után bevételeinek 70%-a Magyarországon kívülről származzon (ez az arány jelenleg 45%).

A Forbes idén novemberben adja ki a leggazdagabb magyarokról szóló, legfrissebb listáját. Tavaly Csányi Sándor volt az első, 283,1 milliárd forintos becsült vagyonnal.

Aki valamit kreál, felépít, teremt, azért tudja megtenni, mert nem szégyelli magát. Aki szégyelli magát, nem mer teremteni. Hát akkor mit tehet? Rombol. Szerintem a rombolás a szégyenből ered.