Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Húsz éve várt erre Csányi Sándor

Az OTP nagybevásárlások után van, az étvágya nem csökkent. Sőt. Csányi Sándor a Bloombergnek adott interjút. 

“Húsz éve várunk az európai bankszektor konszolidációjára. Végre eljött ez a pillanat” – nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek a múlt héten adott interjújában az OTP elnök-vezérigazgatója, a leggazdagabb magyar, Csányi Sándor. A hírügynökség ma jelentetett meg néhány fontos részletet a beszélgetésből. Ezek közül is a legfontosabb, hogy az OTP legalább 5 régiós bank felvásárlását tervezi a következő két évben. Ezért emelte ki a piaci konszolidáció jelentőségét a bankvezér. Persze az akvizíciókhoz az is kell, hogy – mint Csányi mondja – az OTP csoport tőkeellátottság tekintetében az egyik legjobb pénzintézet Európában, összesen 1 milliárd dolláros tartalékuk van, amiből fedezni tudják majd a masszív felvásárlási terveket. Fehérororszországtól egészen Bulgáriáig keresnek lehetséges célpontokat.

csanyi-2

Az OTP-t 25 éve vezető Csányi szerepéről a Bloomberg megemlíti, hogy az OTP a rendszerváltás után elvesztette ugyan monopolhelyzetét, a nyugati nagybankok leányai sorra jöttek be a magyar piacra, mégis képes volt megtartani a lakossági piacon az első helyet. A válság komoly fejtörést okozott a svájci frankban eladósodott ügyfelek miatt az összes magyar banknak, erre jött rá a bankokat sújtó különadó, ám a “meglehetősen konzervatív” Csányi féle OTP-t ezek sem tudták megroppantani. A bank árfolyama a BÉT-en múlt hét pénteken ismét 10 ezer forint felett volt, közelíti a 2007-es történelmi maximumát (10 970 forint).

Az OTP a régiós expanziót valóban komolyan gondolja, három szereplőt már felvásárolt: a horvát Splitska Banka mellett a National Bank of Greece (ez nem a görög jegybank, hanem egy piaci szereplő neve) szerb és román érdekeltségeit. Az OTP célja, hogy a felvásárlások után bevételeinek 70%-a Magyarországon kívülről származzon (ez az arány jelenleg 45%).

A Forbes idén novemberben adja ki a leggazdagabb magyarokról szóló, legfrissebb listáját. Tavaly Csányi Sándor volt az első, 283,1 milliárd forintos becsült vagyonnal.


Oszd meg!