Kép: Andrew Neel // Unsplash
Fotó: Kép: Andrew Neel // Unsplash
Üzlet

Hosszú távon egészségtelen a gazdaságnak, mégis rekordszámú egyéni vállalkozás indul Magyarországon

Gólya Ágnes
2022. február 02. 5 perc olvasás

Csak 2021-ben 85 ezer új egyéni vállalkozó lett Magyarországon, így 2021 végére már 587 ezerre emelkedett az egyéni vállalkozások száma. Ráadásul további növekedés is valószínű. Ezek szerint a járvány miatti bizonytalanságban sem a fix munkahely a legvonzóbb, a katás adózással járó rugalmasság pedig sokaknak kecsegtető – persze erős az árnyoldala is.

2021-ben szigorodtak a kisvállalkozói adózás szabályai a kapcsolt vállalkozások közötti kifizetések, az egy kifizetőtől érkező 3 millió forint feletti megbízások, valamint a külföldi kifizetőtől érkező bevételek adminisztrációja és elszámolása terén. Minden szigorítás ellenére töretlen az egyéni vállalkozási kedv Magyarországon, közölte az Opten a Forbes.hu-val. Pertics Richárd, az Opten céginformációs szakértője a Forbes kérdésére azt mondta, hogy nem olyan meglepő, hogy a járvány miatti bizonytalanságban sokan ezt a tevékenységet választják.

„Nagyon sokan vezetnek munka mellett, másodállásban egyéni vállalkozást, de az is lehet, hogy sokaknak csak egy ideiglenes megoldás meglátjuk, mi lesz belőle alapon” – mondta. Hozzátette, hogy a 2020-as elbocsátási hullám elején sokan váltottak, ott látható volt a számokban, hogy ha valakit elbocsátottak a munkahelyéről, megpróbálta az egyéni vállalkozást.

A növekedés további okai között van az is, hogy az egyéni vállalkozóknak elérhető adózási formák sok esetben még mindig kedvezőbbek, mint a társas vállalkozások esetében. Ráadásul viszonylag könnyű szüneteltetni a tevékenységet hosszabb-rövidebb időszakokra, így rugalmasan végezhető a munka. Jelenleg mintegy 91 ezer egyéni vállalkozó szünetelteti tevékenységét, míg a koronavírus első hulláma alatt közel 110 ezer volt a szüneteltetők száma.

forrás: Opten


A fenti ábrán az látszik, hogy bár egyre több egyéni vállalkozás indul, egyre több is szűnik meg. A csúcs 2020 januárjában volt, ekkor 575 ezren szüntették meg a jogviszonyukat, de a 2021 novemberében és decemberében is 550 és 570 ezer volt a jogviszonyt megszüntetők száma.

Pertics Richárd szerint ennek van egy természetes szezonalitása, év végén mindig többen számolják fel egyéni vállalkozásukat, hogy az új évben már ne kelljen tovább vinni az adminisztrációs terheket. De hosszú távon milyen hatással lesz a gazdaságra a a növekvő egyéni vállalkozási tömeg? Rövid távon élénkíthetik a gazdaságot, ugyanakkor az alacsony adminisztrációs kötelezettségek miatt nincsenek rászorulva a transzparenciára, ami a szürke gazdaság, a bujtatott foglalkoztatás és a jogi kiskapukkal történő visszaélések irányába mutathat. Arról nem áll rendelkezésre kimutatás, hogy mekkora a visszaélések aránya, de Pertics Richárd szerint árulkodó, hogy

a katás adózás népszerűsége a bevezetése óta töretlen – szigorítás ide vagy oda – és ez az arány Pertics véleménye szerint már „egészségtelenül magas” hosszú távon.

„Ne felejtsük el, hogy a kisvállalkozók sok esetben fix munkaviszony helyett választják az egyéni vállalkozást, amivel hosszú távon elvágják magukat a juttatásoktól, kiszolgáltatottabbak a munkaadójuk felé és alacsony lesz a várható nyugdíjuk. És persze egy idő után nemzetgazdasági szinten már a társadalombiztosítási bevételeken is meglátszódik ez a hatás, hiszen az egyéni vállalkozók ilyen jellegű hozzájárulásai a központi költségvetéshez nagyságrendekkel alacsonyabbak” – mondta a szakértő. Ezeknek a hatásoknak a nagyságrendjét nehéz felmérni, ugyanakkor az ilyen mértékben növekvő egyéni vállalkozási szám növeli az ebbe az irányba mutató kockázatokat.


Melyik szektor a legvonzóbb az egyéni vállalkozók számára?

A logisztika területén több mint 20 százalékos volt ez egyéni vállalkozók számának bővülése egy év alatt, de az építőiparban is 13 százalék feletti a növekedés. Ezzel szemben – a nagyobb egyéni vállalkozói bázissal rendelkező ágazatok közül – a pénzügy, illetve a mezőgazdaság területén 5 százalék feletti csökkenés volt tapasztalható. 2021 decemberében ugyan valamelyest csökkent az egyéni vállalkozók száma országos szinten, de ez csak a szokásos év végi szezonalitási hatásnak köszönhető.

Várhatóan 2022-ben tovább fog növekedni a hazai egyéni vállalkozói bázis, és a trend vélhetően jelentősen nem is fog változni, amíg a szabályozási keretek nem változnak. Hosszú távon azonban semmiképp nem marad fenn az ilyen arányú növekedés, hiszen a társas vállalkozásokkal ellentétben egy személy nem hozhat létre egynél több egyéni vállalkozást, így az egyéni vállalkozások számának van egy természetes maximuma. Pertics szerint attól még messze vagyunk, hogy minden magánszemély egyben egyéni vállalkozó is legyen Magyarországon, de az egyéni vállalkozók számának ilyen mértékű növekedésével a vállalkozni képes és hajlandó potenciális egyéni vállalkozók száma folyamatosan csökken.

Borítókép: Andrew Neel