Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hónapokig élt egy szekrényben, hogy beindíthassa a startupját – sikerült

2013-ban indította vállalkozását az akkor 23 éves Mathias Mikkelsen, mivel azonban hazájában, Norvégiában nem volt komoly kultúrája a startupoknak, San Franciscóba ment az ötleteivel. Egy baj volt mindössze – senkit sem ismert ott, így hetekig egy szekrényben lakott.

Bízott ötlete, a Timely nevű időbeosztó alkalmazás sikerében. Csakhogy a megtakarítása nem volt elég ahhoz, hogy egyről a kettőre lépjen, így lesz, ami lesz alapon eladta oszlói otthonát és mindent egy lapra feltéve Amerikába repült.

A BBC riporja szerint Mathias csak Kaliforniában döbbent rá, hogy tulajdonképpen nincs hová mennie.

„Beütött az emberi ösztön és az első dolog, amire gondolni tudtam, az volt, hogy barátságokat kell kötnöm. Aztán rájöttem, hogy a többség a munkahelyen és a főiskolán barátkozik, én viszont sem munkát vállalni, sem iskolába járni nem készültem.”

Cselhez folyamodott.

„Úgy döntöttem, hogy megosztott Airbnb házakban bérlek helyet, és minden héten máshová költözöm. A számok törvénye értelmében így előbb-utóbb lesznek barátaim.”

Mathias Mikkelsen

A módszer bevált, a norvég srácnak egyre több cimborája lett, a következő lépés pedig egy hacker ház megalapítása volt – így hívták azokat az otthonokat, ahol több lelkes fejlesztő lakott, akik mind a saját ötletük és cégük fellendítéséért küzdöttek, ügyfeleket, befektetőket kerestek.

2014-ben sikerült helyet találnia egy efféle lakásban. Mivel minden ágy foglalt volt, egy szekrényben alhatott.

„Három hónapig aludtam abban a szekrényben. Hülyén éreztem magam? Esetleg megalázottan? Egyáltalán nem. Őrült időszak volt, de egyben nagyon király. Minden nap minden percét munkával töltöttem, így őszintén nem érdekelt, hol alszom.”

A fiatal vállalkozó szerint a hacker házban olyan sokat tanult, hogy azt felbecsülni is képtelenség. Bevallása szerint sosem jutott volna oda, ahol most van, ha nem szerez efféle tapasztalatokat.

A Timely nevű, időbeosztó alkalmazást ma már ötezer cég használja 160 országban.

Kép: Mathias hivatalos weboldala

Oszd meg!