Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Holografikus videócsetet fejlesztő cégbe fektet be a Bátor Tábor alapítója és az Oktogon Ventures

Közel négyszáz millió forintos nemzetközi befektetési kört zárt a szlovák Matsuko, Küllői Péter, valamint Pistyur Vera és Fehér Gyula közös cége is beszállt.

1,2 millió eurós befektetést kapott a 3D-hologramos beszélgetést fejlesztő Matsuko – közölte a Forbesszal a szlovák alapítású cég.

A Matsuko élethű, 3D-holografikus kommunikációs platformot fejleszt, Mária Virčíková és Matúš Kirchmayer alapították. Mint írják, az emberi hologramok a mindennapjaink részévé fognak válni, ők pedig ezen a területen mutatnak újat:

egy sima okostelefon vagy számítógép kamerája is elég ahhoz, hogy élethű 3D-modellt készítsen a beszélő arcáról, és valós időben továbbítsa a beszélgetőpartnereknek.

A technológia célcsoportja elsősorban céges ügyfelek, melyek üzleti tárgyalásokra, konferenciahívásokra használják, sokkal valóságosabb élményt nyújtva, mint egy videóhívás. Már olyan világcégek tartoznak az ügyfeleik közé, mint a Microsoft, a Ubisoft, a Michelin, a Roche és a L’Oréal.

Matúš Kirchmayer és Mária Virčíková, a Matsuko alapítói. Fotó: Matsuko

Magyarok a befektetők között

A körben a Matsuko korábbi befektetői is részt vettek: a londoni IPM Group maradt a fő befektető, mellette a startup korai befektetője, korábbi befektetési bankár, a Bátor Tábor alapítója, Küllői Péter is újabb tőkével szállt be, a vállalkozó és dizájner Lubos Pahulihoz hasonlóan.

Új befektetőként szállt be a cégbe Barbara Schreinerová, a Bátor Tábor szlovákiai igazgatóságának tagja és a Bubble, valamint a holland Margriet Koldijka, aki hosszú nemzetközi techvezetői karrier van a háta mögött. Szintén részt vett a körben az Oktogon Ventures, Pistyur Veronika (Bridge Budapest volt vezetője) és Fehér Gyula (társalapítója volt a Ustreamnek, amit az IBM vett meg, és a Cápák között műsorból lehet ismerős) közös befektetőcége.

Az Oktogonnak ez a negyedik befektetése, egyben az első Magyarországon kívüli. Ha megnézzük, a Matsuko hasonló vonalon mozog, mint egykor a Ustream: kelet-közép-európai székhellyel fejlesztenek valós idejű kommunikációs platformot, amivel globális piacra lőnek. Pistyur Veronika elmondta, hogy a tapasztalatukkal segíteni fogják, hogy globális céggé fejlődhessenek.

A portfóliójukhoz tartozik még a webshopoknak marketingszoftvert fejlesztő Recart, a szervervédelemmel foglalkozó Bitninja, valamint Fehér egyik korai angyalbefektetése Ashton Kutcherrel közösen, az egyik legforróbb magyar startup Bitrise is.

A Matsuko már előrehaladott állapotban jár a technológiai fejlesztésben, komoly mérföldköveken vannak túl a képalkotásban, és több mesterségesintelligencia-szakembert is igazoltak az utóbbi időben.

A mostani befektetéssel együtt már 2,5 millió euró tőkét vontak be a Crunchbase adatbázisa alapján. A friss pénzt arra fordítják, hogy pár hónapon belül elérhetővé tegyék a terméket a partnereiknek, valamint hogy felgyorsítsák a globális piacra lépést.

Borítókép: Matsuko

"A celluloid a világ legdrágább kábítószere."