Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hivatalosan is sportalapító lett Gattyán György, megcélozzák az olimpiát

A sportszövetségeket tömörítő globális ernyőszervezet, a Global Association of International Sports Federations (GAISF) ma közgyűlésén tagjai közé választotta a Nemzetközi Teqball Szövetséget (FITEQ).

Az olimpiai és nem olimpiai sportági szövetségeket egyaránt tömörítő szervezet virtuális közgyűlésén meggyőző, 90 százalékos támogatás mellett szavazott a FITEQ teljeskörű tagsága mellett (rajtuk kívül még másik két sportszövetség tagságát is jóváhagyták). A Teqball egy magyar innováció, termék és egyben sportág is: gyakorlatilag egy hajlított asztalon játszott lábtenisz. Nemzetközi szövetségének immár 83 tagszervezete van.

A teqball asztal használat közben. Fotó: Teqball

A Gattyán György, Huszár Viktor és Borsányi Gábor által alapított és menedzselt magyar innovációt hivatalosan 2014-ben, Budapesten mutatták be. Az asztal fejlesztése egyáltalán nem volt egyszerű folyamat, erről korábban a nyomtatott magazinban is írtunk, a Hello Wood-alapító Huszár András – Viktor testvére – is besegített, például.

Az első Teqball Világbajnokságot 2017-ben Budapesten rendezték meg, egy évvel később a franciaországi Reims volt a házigazda, tavaly pedig ismét a magyar főváros adott helyszínt a vébének – a tornát a FITEQ szervezte. A Forbesnak küldött közleményében a Teqball sajtóosztálya ki is emelte, hogy „a  2017-ben alapított szövetség lett a legfiatalabb tagja a GAISF-nak, és olimpiai aspiráns sportággá lépett elő”.

Utóbbi bizonyosan komoly elismerést jelentene a sportágnak és jelentős marketingértékkel is bírna.

Az alapítók optimisták, mint mondják, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának támogató döntése függvényében legkorábban a 2028-as, Los Angeles-i nyári játékok programján látható lehet a magyar sportág.

„Ez a döntés a magyar sportdiplomácia sikere is, amire minden magyar büszke lehet, hiszen 2028-ban reményeink szerint a nyári olimpián együtt drukkolhat az ország a magyar sportért, s bízom benne, éremesélyes magyar teqball játékosokért is!” – mondta a bejelentés után Gattyán György, aki egyben a FITEQ alelnöke is.

A Forbes listáján a harmadik leggazdagabb magyarként szereplő üzletember alapítóként csatlakozott a két ötletgazda, Huszár és Borsányi projektjéhez, ez a befektetés láthatóan az egyik szívügye is.

Borítókép: Gattyán György, a Docler Holding tulajdonosa. Fotó: Krasznai Zoltán

Oszd meg!