Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Heves megye belehúzott, országosan csökkent a törölt cégek száma

Tovább csökken a felszámolással és kényszertörléssel megszűnő cégek száma, Heves megye belehúzott, vállalkozás szempontjából a legkevésbé kockázatos iparág jelenleg a humán-egészségügyi, szociális ellátás. Jelent a Bisnode.

A harmadik negyedévet 1 787 felszámolási eljárással, valamint 4 725 kényszertörléssel vészelte át a magyar gazdaság, ami 2016 harmadik negyedévéhez mérten az új eljárások számának 2,7, illetve 26,2 százalékos visszaesését mutatja – írja harmadik negyedéves elemzésében a Bisnode.

A felszámolások és a kényszertörlések száma 2014-ben emelkedett meg drasztikusan, az utóbbi három évben viszont fokozatos csökkenés volt mérhető. A 2014-es csúcs óta összesen 55,9 százalékkal csökkent a kényszertörlések száma, a felszámolásoké pedig 62,7 százalékkal esett vissza; ami így alig több mint 4 900 darabra mérséklődött az évek első háromnegyedét elemezve.

A felszámolások és kényszertörlések számának alakulása 2013-2017 első háromnegyed évében

A csődeljárások továbbra sem gyakoriak Magyarországon, tavaly egész évben mindössze 50 volt. Idén az első kilenc hónapban 32 új csődöt regisztráltak, ami lényegében megegyezik a tavaly mért azonos időszaki számadattal.

A végelszámolások száma az elmúlt 3 hónapban 21,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi azonos időszakihoz képest, így szeptember végéig több mint 2 000 új eljárással (az elmúlt negyedév során) nyolcezer körülire emelkedett az idén regisztrált végelszámolások száma. A Bisnode megjegyzi, hogy még mindig jobb, ha a végelszámolásból van több, mint ha csődeljárásból, hiszen ezeket maguka tulajdonosok kezdeményezik – nem a cég hitelezői kezdeményezik – és legtöbbször eleget tudnak tenni a cég fennálló fizetési kötelezettségeiknek.

A végelszámolások számának alakulása 2013-2017 első háromnegyed évében

TOP 5 legkevésbé kockázatos iparág

A csődök alacsony szinten való stagnálása és a felszámolások számának fokozatos csökkenése pozitívan hatott a Bisnode Bedőlési Index (BBI) értékének alakulására is. A BBI mutatószám ugyanis az elmúlt 12 hónap során indított csőd és felszámolási eljárások számát viszonyítja a Magyarországon működő cégek számához. Bár a működő cégek száma továbbra is csökkenést mutat, a nemfizetési eljárások számában megfigyelhető jelentősebb visszaesésnek köszönhetően a BBI értéke 0,35 százalékponttal mérséklődött az elmúlt évben. A tavalyi év első három negyedévében stagnáló BBI, 2016 utolsó negyedévében ismét lassuló ütemű csökkenésnek indult, így történhetett, hogy idén szeptemberre 1,27 százalékra esett vissza az értéke. Figyelemre méltó az elmúlt pár év pozitív tendenciája, különösképp ha visszaemlékszünk a 2014-es évre, amikor is év végén 3,24 százalékos szinten tetőzött a mutató.

Nem csak az országosan mért bedőlési index csökkent látványosan az elmúlt negyedévekben, de egy ágazatot leszámítva minden iparágban mérséklődött vagy stagnált a bedőlő cégek aránya.

2017. Q3. RANGSOR 2016. Q3. RANGSOR ÁGAZAT 2017. Q3. BEDŐLÉSI ARÁNY
1. 1. Humán-egészségügyi, szociális ellátás 0,26%
2. 3. Oktatás 0,36%
3. 4. Számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 0,46%
4. 22. Bányászat, kőfejtés 0,54%
5. 5. Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység 0,62%

A negatív listán is történtek kisebb-nagyobb változások. A legkockázatosabb ágazatok közé – ráadásul rögtön az élre – került az élelmiszer, ital, dohánytermékek területe; igaz az országos szinten tapasztatalt pozitív változásoknak köszönhetően még így is alacsonyabb BBI-mutatóval rendelkezik, mint a tavalyi év ötödik helyezettje. Éppen csak felkerült a tavaly hatodik helyen végzett nagykereskedelem a listára, annak ellenére, hogy 0,41 százalékpontot javított az eredményén, tehát jelentősen csökkent az ágazat kockázatossága.

A bedőlési index országos javuláshoz nagyban hozzájárult, hogy a már jóideje legkockázatosabbnak számító Heves megye kockázatossága egy év alatt több mint 2 százalékpontot javult.

Néhány megyében romlottak az eredmények a 2016. októberében mért számokhoz képest. Közülük Csongrád megyében volt a legmagasabb a változás értéke ahol 0,46 százalékpontos BBI növekedés után a regisztrált cégek 1,58 százaléka került csőd vagy felszámolás alá.

 

Oszd meg!