Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hatmilliárd forintot vont be az önvezető autókat fejlesztő magyar cég

Hatmilliárd forintot vont be az Aimotive, részben állami segítséggel, ezzel Európa legnagyobb tőkét vonzó önvezető szoftvercége lett. A cél a nemzetközi terjeszkedés gyorsítása.

A korábbi befektetésekkel együtt a cég tőkéje huszonhárom milliárd forint fölé emelkedett – írja a Portfolio.hu.

„A mostani tőkebevonás célja a nemzetközi terjeszkedés gyorsítása és az autóipari ügyfelek helyi támogatásának erősítése. Ezzel a befektetéssel stabilan tudunk belevágni hosszútávú autóipari projektekbe” – mondta a Forbesnak Dózsa Imre marketingvezető, hozzátéve, most már „végképp stabil” a cég helyzete, hosszabb távon is.

A befektetés (a korábbi nemzetközi befektetők mellett) részben a vezető befektető Lead Ventures egyik tőkealapjától érkezett, amelyet az MFB Invest és a MOL finanszíroz, részben pedig a Pénzügyminisztérium alá tartozó, elsősorban a magyar kis- és középvállalkozások finanszírozását támogató Széchenyi Tőkealap-kezelőtől. A jelenlegi kör az előző, C kör kiterjesztése, ahol olyan nemzetközi befektetők is megjelentek, mint a Bosch és a Samsung.

A 2015-ben Kishonti László által alapított társaság az önvezetés ma elérhető legfejlettebb területeire fókuszál, alapítása óta azon dolgozik, hogy mindenki számára elérhető rendszereket dolgozzon ki.

Az önvezető járműveket fejlesztő Aimotive a fejlesztései legnagyobb részét a magyarországi központjában végzi, emellett három kontinensen vannak irodái, Amerikában és Japánban is futnak a különleges érzékelőkkel felszerelt tesztautói. A cég foglalkoztatja Európa egyik legnagyobb mesterséges intelligencia kutatócsoportját.

Az Aimotive profilja három fejlesztési területre bontható. Az Aidrive platformfüggetlen moduláris szoftvercsomag rendszere szenzorok segítségével navigál, automatikus képfeldolgozás segítségével és mesterséges intelligencia algoritmussal reagál a megváltozott környezetre.

A szoftvercsomagot az Aisim virtuális szimulációs környezettel folyamatosan fejlesztik. Ez az első olyan virtuális tesztkörnyezet, amely az önvezetés tesztelését a szigorú autóipari szabványok elvárásainak megfelelve támogatja.

A harmadik fejlesztési területhez tartozó Aiware a mesterséges intelligencia gyorsító, ami azért fontos, mert az önvezetés egyik legjelentősebb kihívását ma a processzorok és chipek gyorsasága, kapacitása és áramfogyasztása jelenti.

Borítókép: Aimotive
Oszd meg!