Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash
Fotó: Sok új lakás épülhet
Üzlet

Hatéves mélypontra került az újlakás-piac, sok épül a kedvezmények miatt

Forbes
2021. január 21. 2 perc olvasás

Tavaly összesen négyezer új, budapesti társasházi lakás talált vevőre, ami 2019-hez képest 30 százalékos visszaesés, 2014 óta pedig a legalacsonyabb értékesítési volumen.

2020 első féléve a budapesti újlakás-piac hatéves mélypontja volt, a visszaesést négy tényező, a Magyar Állampapír Plusz 2019. nyári megjelenése, a 27 százalékos lakásáfa januári visszaállítása, a tavasszal beharangozott, kedvezményes rozsdaövezeti áfa, valamin a koronavírus-járvány együttes hatása váltotta ki – számolt be az OTP Ingatlanpont.

Összességében az elmúlt év kereslet és kínálat szempontjából is visszaesést mutatott a budapesti újlakások piacán, azonban 2020 második félévében már javuló tendenciát figyelhettünk meg az év első hat hónapjához képest.

Az OTP értékesítői és beruházói információkon alapuló adatbázisa szerint 1800 új lakás az év első felében, míg 2200 a második félévben talált új tulajdonosra, az adásvételek időbeli eloszlása alapján így egyértelmű emelkedés figyelhető meg éven belül. Hasonló folyamat játszódott le a kínálati oldalon is, január és június között 1850, míg 2020 második felében már 2850 újlakás került a piacra.

A XIII. kerület vezeti az eladásokat

2020 folyamán eladott négyezer új lakás közül minden negyedik a XIII. kerületben talált vevőre. Angyalföldtől jócskán lemaradva, kerületenként valamivel több mint 400 ingatlan értékesítésével a XIV. és IX. kerületek állnak a dobogó második és harmadik fokán. A 2021. január második hetében készült felmérés idején összesen 1210 már átadott, de még nem értékesített lakás és körülbelül további 5200 építés alatt álló ingatlan volt elérhető Budapesten, harmaduk a XIII. kerületben.

Az adatbázis alapján 2020-ban 183 kisebb-nagyobb, összesen közel 4700 lakást tartalmazó új társasházi beruházás értékesítése indult el a fővárosban, a legtöbb új projekt a III., XVI. és XI. kerületekben valósul meg. A lakásszámokat tekintve ugyanakkor itt is listavezető a XIII. kerület 970 új lakással, ezt követi a III. és VIII. kerület, míg a legnagyobb számú (26) új beruházás az elmúlt években ennél jóval kisebb aktivitást mutató XVI. kerületben valósul meg. Ez az elmozdulás kapcsolatban állhat a vásárlói preferenciák megváltozásával, a koronavírus járvány kapcsán megindult külvárosokba költözéssel.

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash