Fotó: Karikó Katalin, a koronavírus-vakcinát (is) fejlesztő biotechnológiai cég, a Biontech alelnöke. Fotó: Biontech
Üzlet

Karikó Katalin: Mindenki a DNS-ekkel foglalkozott, én voltam a kakukktojás

Forbes
2021. március 04. 2 perc olvasás

Karikó Katalin az Európai Parlament (elő)nőnapi sajtószemináriumának vendége volt.

Online sajtószemináriumot tartott szerdán az Európai Parlament a nőnap kapcsán, ahol női vezetők meséltek a járvánnyal összefüggő tapasztalataikról és a nemek közötti egyenlőségről. Egyik vendégük Karikó Katalin, a német Biontech alelnöke volt. Az eseményről a Telex.hu számolt be.

A beszélgetésen szó volt Karikó gyerekkoráról: „Egyszerű családunk volt, egyszerű házban éltünk, nem volt se folyóvíz, se tévé nálunk. De az nagyon fontos volt, hogy jó tanáraink voltak: tanítottak nekünk a kristályokról, a kémiáról, és tulajdonképpen ez vonzott engem is a tudományos pályára” – mondta. Szüleinek nem volt érettségije, de fontosnak tartották a gyerekük továbbtanulását. Karikó megemlítette azt is, hogy a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban már az első projektjében is az RNS-kutatással foglalkozott.

„Nagyon fontosnak éreztem azt, amit csinálok, és azt, hogy ez majd milyen hatással lesz mások életére.”

Itthon azonban nem haladt a projekttel, ezért 1985-ben elhagyta Magyarországot.

Magyar kutató hányattatott sorsú szabadalma is kellett a most bejelentett vakcinához

„Kellett egy környezetváltozás ahhoz, hogy magasabbra jussak. Ahogy ez a mesékben szokott lenni: el kell menni világgá, és ki kell próbálni, hogy meddig juthat az ember, mi van bennünk? Ha otthon maradtam volna, akkor ez talán sosem derül ki.” 1989-ben került a Pennsylvaniai Egyetemre. „Akkoriban mindenki a DNS-ekkel foglalkozott – én meg kakukktojásként az RNS-t kutattam.”

Karikó a panelbeszélgetésen megemlítette azt is, legalább annyi nő akarta megkeseríteni az életét, mint férfi, de igyekezett mindig is arra koncentrálni, hogy milyen irányban tud tovább haladni, ahelyett, hogy arra figyelne, mint mondanak mások. A téma kapcsán szóba került még az is, mi a helyzet ma a Biontechnél: Karikó szerint a nemek aránya kiegyensúlyozott, sőt úgy tudja, a vezető pozíciókban több nő dolgozik, mint férfi.

Karikó Katalinról még 2020 júniusában írtunk hosszú portrét, a cikk itt olvasható:

Karikó Katalin: Nem emlékszem rá, hogy bármikor is feladtam volna valamit

Borítókép: Biontech