Vakcina CDC // Unsplash
Üzlet

Hatásos a Johnson & Johnson egydózisú vakcinája, hamarosan engedélyezik

Forbes
2021. február 24. 2 perc olvasás

Napokon belül megkaphatja az amerikai engedélyt a Johsnon & Johnson (J&J) által fejlesztett ellenszer. Már az unióba is beadták a kérelmet, hazánk bő négymillió dózist kötött le.

A Johsnon & Johnson (J&J) egydózisú vakcinája is kellően hatásos lehet a koronavírus ellen az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA szerint. Az Egyesült Államokban a szérum 72 százalékos általános hatékonyságot mutatott. Dél-Afrikában csak 64 százalékosat, ott a vírus egy másik, sokkal fertőzőbb mutánsa terjed, mint az északi féltekén.

Az FDA a New York Times szerint legkorábban szombaton tudja engedélyezni a vakcinát, de minden jel arra mutat, hogy meg is kapja az engedélyt. A J&J vakcinája normál hűtőben is tárolható legalább három hónapig, szállítása így jóval könnyebb, mint a Moderna vagy a Pfizer szérumáé.

Hazánk 4,3 millió adagot kötött le

A J&J már az unióban is benyújtotta az engedélyezési kérelmet. A Portfolio cikke emlékeztet, hazánk 4,36 millió adagnyit kötött le az amerikai cég szérumából. Ám nagy kérdés, hogy ebből mennyi és mikor érkezik Magyarországra. Richard Nettles, a Johnson & Johnson gyógyszerfejlesztési ágának elnökhelyettese korábban azt ígérte: március végére húszmillió adag lesz készen, június végére pedig százmillió.

Most viszont Nettles a New York Timesnak azt mondta, hogy ha megkapja a termék az engedélyt, mindössze négymillió darabot tudnak belőle azonnal, pedig korábban 12 millió adagot ígért. A Fehér Ház becslése még alacsonyabb: a szokásos heti kormányzói megbeszélésen azt közölték: jövő héten mindössze kétmillió adag lesz szállítható.

A J&J széruma az Szputnyik V-höz hasonlóan vírusvektort alkalmaz. A cég még február 4-én nyújtotta be a kérelmet az FDA-nak. Akkor, az első teszteken még csak 66 százalékos hatékonyságot mutatott a fertőzések ellen a szérum. Viszont száz százalékban megakadályozta a halállal járó megbetegedéseket, a vakcinával beoltott csoportban nem volt halálos eset.

Borítókép: CDC // Unsplash