Travis Gergen / Unsplash
Üzlet

Határozatlan ideig Disney-blockbuster nélkül maradunk

Forbes
2020. július 24. 2 perc olvasás

Az új Star Wars és az Avatar bemutatóját is eltolták egy évvel, míg az élőszereplős Mulan teljesen lekerült a bemutatók listájáról. A koronavírus-járvány nem akar csillapodni az USA-ban, nincs hol és kinek bemutatni a blockbustereket.

A hírről a BBC számolt be. Mulan augusztusi bemutatója már eleve később volt, mint tervezték volna, de most egy Disney-szóvivő azt mondta a BBC-nek, hogy újra kell gondolniuk, hogyan mutathatják be a Mulánt úgy, hogy az el is érje a közönséget.

Az egész USA-ban nő az esetek száma, ami a gazdaságának számos szektora mellett a filmipart is térdre kényszerítette. A forgatások leállása és a bemutatók eltolása minden szektor dolgozóját nehéz helyzetbe hozza a stábtól a moziüzemeltetésig.

A két legnagyobb mozipiacnak, New York-nak és Los Angeles-nek nincs még semmilyen terve az újranyitásra és az egész országban tolják egyre messzebb és messzebb az újranyitás dátumát. 

Angliában július 4-étől kinyithattak a mozik, amíg megtartják a kötelező távolságtartás szabályait, Kínában pedig, ami a világ második legnagyobb piaca, ezen a héten nyitották meg a kapukat egy bő hathónapos zárvatartás után. 

A Mulan egyébként is nagy ellentmondásokkal övezve került volna a vászonra, hiszen az amerikai-kínai kapcsolat újra feszült lett. Chris Fenton, aki a két ország diplomáciai kapcsolatának szakértője azt mondta, az amerikai piacon egyszerűen nem teljesíthet jól olyan film, ami kínai mitológián alapul és kínai arcok vannak benne. És ugyanez igaz fordítva is, Kínában az amerikai gyártás miatt lenne ellenséges fogadtatás.

Sajnos, ha a világpremierek elmaradnak, a magyar mozikba sem kerülhetnek be ezek a filmek.

A Warner Brothers is határozatlan időre elhalasztotta Christopher Nolan új filmje, a Tenet bemutatóját, és az új Ridley Scott-eposzra is várnunk legalább 2021 októberéig. 

Borítókép: Travis Gergen / Unsplash