Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez lehet Mészáros Lőrinc következő nagy dobása

Az MKB Bank részvénypakettjének egy része, húsz-harminc százaléka kerülhet tőzsdére – nyilatkozta Balog Ádám ügyvezető-igazgató a Blooombergnek. Hatalmas üzlet lesz az biztos, az 5. legnagyobb magyar bankról van szó. 

A kibocsátásnak még nincs konkrét időpontja, az majd a banktulajdonosok döntése lesz, de Balog 2019 elején szeretné a tőzsdére vinni a pakettet (maga is tulajdonos a bankban).

Az MKB 2017-ben  zárta a második nyereséges évét, előtte viszont hat éven át folyamatosan veszteséges volt, annyira, hogy az Európai Uniótól kellett segítséget kérniük a fennmaradáshoz. A magyar állam 2014-ben 55 millió euróért vásárolta meg a a bank részvényeinek 99,9 százalékát a Bayerische Landesbanktól, cserébe az EU több kötelezettséget írt elő, például a költségcsökkentést és hatékonyabb kockázatkezelést, és megtiltott többek között olyan tevékenységeket, mint a devizahitelezés. A bank rossz eszközeit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy direkt erre a célra létrehozott leánycégének (egy ún. “rossz banknak”) a segítségével sikerült kipucolni, majd privatizálták a magyar piac 5. legnagyobb pénzintézetét. Sokáig nem lehetett tudni, kik is vannak pontosan az offshore-tulajdonosok mögött, majd előléptek a kormányközeli tulajdonosok (mivel befektetési alapokon keresztül érdekeltek a bankban, nem lehet megmondani pontosan mekkora részük van a bankban).

Az MKB legnagyobb részvényese  (közvetett módon) Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök személyes barátja. A Forbes tavalyi gazdaglistáján 105 milliárdos vagyonnal szerepelt a lemondott felcsúti polgármester.

A Bloomberg kitér arra is, hogy Mészáros tőzsdei vállalatainak, a Konzum és az Opus Global Nyrt-nek nagy a forrásigénye, hogy finanszírozni tudja a felvásárlásait a médiában, energetikai iparban és turizmusban – cserébe a világ legjobban teljesítő részvénytársaságaik közé kerültek. Az MKB tulajdonosai között található még a jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek az unokatestvére is, illetve Balog, aki korábban Matolcsy helyettese volt az MNB-ben.

 

 

Oszd meg!