rövid hír

Harmadik oltás: akármilyet nem kérhetünk, mutatjuk a lehetőségeket

Forbes
2021. július 28. 2 perc olvasás

Végre kiderült, milyen oltások közül lehet választani a harmadik vakcinációs körre. A héten indul a regisztráció.

Azt már lehetett tudni, hogy Magyarország az oltások variálása mellett van, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) el is készítette az erről szóló szakmai anyagot, a héten indulhat is a regisztráció.

Az RTL Klub híradója most megszerezte, hogy milyen oltások közül válogathatunk majd annak függvényében, milyet kaptunk az első oltási körben. 

Fontos, hogy a harmadik oltásra azok jelentkezhetnek majd, aki legalább négy hónapja kapták meg az utolsó oltásukat. Noha a magyar szakhatóságok – más külföldi példák és a hazai szakemberek véleménye alapján – az oltások variálása mellett vannak, mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy olyan vakcinát kérjen a harmadik körben, amilyet korábban kapott. 

Mutatjuk az alábbi táblázatban, hogyan választhatunk. 

Akármilyen oltást tehát nem kérhetünk, de így is elég széles a választék. A háziorvos véleményét így is érdemes kikérni.

Van elég vakcina az újabb oltási kampányra

A korábbi felmérések alapján tudható, hogy Magyarországon az mRNS-vakcinák a legnépszerűbbek (ilyen a Pfizer-Biontech oltóanyaga vagy a Moderna). A kormány az EU-s beszerzésből elég vakcinát rendelt ahhoz, hogy a harmadik oltási kampányra is jusson mindenkinek.

Ellátási gond tehát nem alakulhat ki annak ellenére sem, hogy a kormány már jelezte, nem kér mRNS-es alapú vakcinát a következő EU-s közös beszerzésből (külön még persze rendelhet, ha akar).

Kapcsolódó: 

Magyar okoskarperec segíthet a túlterhelt kórházi osztályokon