A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech
Fotó: A Pfizer-Biontech vakcinája. Fotó: Biontech
rövid hír

Harmadik oltás: a héten indul a regisztráció

Forbes
2021. július 27. 2 perc olvasás

Kész a harmadik oltásról szóló eljárásrend, már az operatív törzs előtt a szakmai anyag. Regisztrálni már a héten is lehet a harmadik oltásra. 

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője nyilatkozott róla, hogy a hét második felétől lehet majd regisztrálnia a harmadik oltásra azoknak, akik már legalább négy hónapja megkapták a második adagot – szúrta ki a Telex.

Regisztrálni majd az EESZT felületén kell.

Ennyit lehet tudni az oltási rendről eddig 

A pontos oltási rend már az operatív törzs előtt van, erről korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) adott ki közleményt. 

Az eljárásrendről a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészégügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház , az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői, virológusai, a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői határoztak.

Miután az EMMI az előkészített szakmai javaslatot az operatív törzs részére átküldte, azt majd a kormány elé terjeszti. A kormány korábban közölte, hogy augusztus 1-jétől lehet majd felvenni elvileg a harmadik oltást annak, aki megfelel a szabályoknak.

Sinopharmból Pfizer, Modernából Szputnyik

Az egészségügyért is felelős EMMI-miniszter, Kásler Miklós korábban a HírTV-nek beszélt arról, hogy Magyarország variálni fogja az oltásokat (szakmai irányelvként legalább is ezt küldték ki az orvosoknak).

A Biontech-Pfizer vakcinája.
A Biontech-Pfizer vakcinája. Sinopharmmal vagy Szputnyikkal öblíthetjük le.

Ez azt jelenti, hogy 

akit először elölt vírus alapú oltóanyaggal (Sinopharm) vagy vektorvakcinával (Szputnyik V, Astrazeneca) oltottak, harmadik oltásként mRNS-alapú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kap és fordítva. 

Magyarország közben igyekszik felpörgetni az oltási kampányát azok között is, akik eddig nem vették fel a vakcinát, így az iskolakezdés előtt nem sokkal a 18 év alattiak között valamint a vakcinát még nem kapó idősek között is. 

Címlapról ajánljuk: