Fotó: Fotó: Sebestyén László
Üzlet

Harc indulhat a vásárlókért az ingatlanpiacon: nem akarunk már annyit fizetni, mint amennyit vírus előtt kellett volna

Forbes
2020. május 13. 3 perc olvasás

Újabb átalakulás jelei látszódnak a lakáspiacon, amiben a karanténhatás is szerepet kapott. Országszerte megnőtt az olcsóbb, 30 millió forintnál olcsóbb lakások iránti érdeklődés. Beindulhat az eladók harca a vevőkért, mivel az olcsóbb ingatlanok súlya nőtt a kínálatban, a vásárlók viszont már nem szeretnének annyit költeni ingatlanokra, mint eddig.

Fokozatos változásokról ad jeleket a lakáspiac a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta. Most az látszik, hogy megindult a kereslet átrendeződése az olcsóbb és nagyobb lakások irányába, derül ki az Ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely több mint 400 ezer hirdetés alapján vizsgálta a különböző árkategóriába tartozó lakások és házak eloszlásának és keresletének változását.

Mi történt a 30 milliós határral?

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az eladó lakások kínálati négyzetméterárai országos szinten érdemben nem változtak a járvány előtti, februári szinthez képest – ez azt jelzi, hogy az eladók nincsenek lépéskényszerben, azaz még egyelőre kivárnak. A budapesti kínálatban azonban egyre nagyobb arányt képviselnek az olcsóbb, 30 millió forint alatti lakások.

Az elemzéséből alapján Budapesten a 30 millió forint alatti lakások aránya a teljes kínálatban tavaly májusban 18, idén februárban már 23 százalékos volt, 2020 májusában pedig majdnem 24 százaléknál járt,

vagyis a teljes kínálat közel negyedét adják a fővárosi szinten viszonylag olcsónak mondható lakások.

A megyeszékhelyeken az olcsóbb lakások felfutása kisebb mértékű: Miskolcon vagy Tatabányán például a 15 millió forintnál alacsonyabb áron eladó lakások részedése 1-2 százalékponttal 51,8 százalékra, illetve 21,2 százalékra emelkedett. Balogh László szerint beindulhat az eladók harca a vevőkért, mivel összességében az olcsóbb ingatlanok súlya nőtt a kínálatban, a vásárlók viszont már nem szeretnének annyit költeni ingatlanokra, mint korábban.

Mit keres az érdeklődők kétharmada?

A keresleti oldalon az látható, hogy országos szinten a 30 millió forintnál olcsóbban kínált lakások iránti érdeklődések aránya a februári 54 százalékról májusra 57 százalékra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a nagyobb lakások iránti kereslet fokozódott. A járvány előtt (februárban) a teljes kereslet alig több mint 60 százaléka, májusban viszont már a 66 százaléka összpontosult a 60 négyzetméternél nagyobb lakásokra.

„A nagyobb lakások iránti kereslet fokozódása részben a karanténhatásnak köszönhető. Sokan ugyanis a 9-10 hete tartó bezártság miatt a meglévő otthonuknál nagyobb ingatlan iránt érdeklődnek.” Az Ingatlan.com szakembere szerint ha a most beindult folyamatok tartósak lesznek, az országszerte átrajzolhatja a lakáspiaci kínálatot és igényeket is.

Fotó: Sebestyén László