Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Galácz Ábel, a Lead Ventures alapkezelő vezetője. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Hangok és mesterséges intelligencia alapján vizsgálnak gépeket – egy magyar alap 1,85 millárddal száll be a cseh cégbe

Újabb külföldi startupba száll be a Mol és az Eximbank közös alapját kezelő magyar Lead Ventures. A cseh Neuron Soundware hangok alapján mondja meg ipari gépekről, hogy cserére érettek-e. 

A Lead Ventures a Mol Nyrt. és az Eximbank támogatásával valamint cseh partnerekkel közösen újabb befektetéssel bővíti portfolióját – közölte a társaság a Forbes.hu szerkesztőségével. A partnerek összesen 5,75 millió euró (1,85 milliárd forint) befektetéssel támogatják a cseh Neuron Soundware vállalatot. A cseh startup a régióban az elsők között használja az ipari berendezések hangalapú diagnosztikáját, ami nagy segítséget jelent az ipari gépeket alkalmazó gyáraknak.

Magyar forrásból megvalósuló külföldi kockázati tőkebefektetést hajtott végre a Lead Ventures által kezelt, a Mol és az Eximbank befektetésével működő Enter Tomorrow Europe (ETE) tőkealap.  A Lead Ventures a ČEZ Csoport által támogatott Inven Capital-lal közösen szerzett részesedést a cseh Neuron Soundware részvénytársaságban (érdekesség, a ČEZ a Mol egyik korábbi nagytulajdonosa, 2017 elején adták el részvénycsomagjukat).

A Neuron Soundware startupot 2016 februárjában Prágában alapították, jelenleg húsz szakértőt foglalkoztat, és bevételei az elmúlt évben közel félmillió eurót tettek ki. A cég mesterséges intelligenciát használva kínál számos iparág, köztük az energiaágazat számára is megoldásokat. A megoldás ipari gépek hangját elemzi, és a legkisebb változásból, szokatlan zajból képes megállapítani, ha a felszerelés meghibásodott, vagy karbantartásra szorul. A fejlesztést számos globális nagyvállalat, például Daimler, BMW, Innogy, E.ON, Airbus és LG is használja. A társaság eddig 680 ezer eurónyi magvető befektetést szívott fel, ehhez jön hozzá a mostani 5,75 millió euró.

„Pontosan tudjuk, milyen hangot kell, hogy adjanak a szivattyúk, a sebességváltók, a hengerek, az elektromotorok vagy a kompresszorok. Az adott gép minden egyes összetevőjének hangjait egy adatbázis tárolja. A mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftverünk képes továbbá megkülönböztetni a problémára utaló zajokat a szokásos folyamatok rezgéseitől, így biztosítva az ügyfeleket berendezéseik megfelelő működéséről” – mondta Pavel Konečný, a Neuron alapítója és vezérigazgatója.

„A prediktív karbantartás az ipar 4.0 kiemelt területe, a Neuron által kifejlesztett izgalmas technológia ezen a téren hozhat áttörést. Bízunk abban, hogy újabb régiós tőkebefektetésünk által támogatott innovatív megoldás számos iparágban eredményezhet jelentős hatékonyságjavulást” – nyilatkozta Galácz Ábel, a Lead Ventures vezérigazgatója.

A beruházás teljes összege 5,75 millió euró (1,85 milliárd forint), ennek közel felét, 2,5 millió eurót a Lead Ventures ETE biztosítja. Az összeg fennmaradó részét a Inven Capital, valamint a korábbi befektető, a J&T Ventures fektette be.

A Lead Venturesnek ez a második külföldi befektetése, márciusban 4,2 millió euróval szálltak be a szlovák GA Drilling nevű vállalatba. A GA Drilling a forradalmian új elektromos plazmatechnológia fejlesztésére fókuszál, olyan plazmafúrókat fejleszt, amelyek hatékonyabban fúrnak le a talaj mélyebb rétegeibe, ezzel olcsóbbá teszik a környezetbarát geotermikus energiához való hozzáférést. A tavaszi megállapodás értelmében a fúrófejeket a Mol saját szénhidrogén kútjain tesztelhetik a fejlesztők.

A Mol és az állam tőkealapja szlovák startupba fektetett – ami aztán szerződést kötött a Mol-csoporttal

A 100 millió eurós (32 milliárd forintos) keretből gazdálkodó Lead Ventures célja, hogy az egész kelet-közép-európai régióban támogassa az innovatív ötleteket megvalósító startupokat annak érdekében, hogy azok sikeresen értékesítsék termékeiket, szolgáltatásaikat a globális piacon is – az alapkezelő két alapot visz, a Mol mellett az egyikbe az állami Eximbank, a másikba a szintén állami tulajdonú MFB szállt be társbefektetőként. Az alapkezelőt vezető Galácz Ábel a Molnál töltött be vezető pizíciót, az elnök-vezérigazgató Hernádi Zsolt egyik fontos, bizalmi embere.

Borítókép: Galácz Ábel, a Lead Ventures alapkezelő vezetője. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

"A celluloid a világ legdrágább kábítószere."