Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Igor Kočiš: társalapító és CEO, GA Drilling, valamint Világi Oszkár CIO,, MOL Group.

A Mol és az állam tőkealapja szlovák startupba fektetett – ami aztán szerződést kötött a Mol-csoporttal

A Mol és az állami Eximbank tőkealapja befektetett egy szlovák cégbe 1,3 milliárd forintot, aztán a Mol gyorsan alá is írt velük egy szolgáltatási szerződést. 

A szlovák GA Drilling 4,2 millió eurós (1,3 milliárd forint) finanszírozási megállapodást írt alá a Lead Ventures Alapkezelővel, valamint egy szolgáltatási szerződést a Mol-csoporttal, amely a plazmafúrófej technológia tesztelését teszi lehetővé a Mol szénhidrogén kútjain – tudatta a társaság a Forbes.hu szerkesztőségével. Nem véletlen, hogy a két bejelentést egyszerre tették meg: a Lead Ventures két alapjának egyik nagy befektetője a Mol, mellette két állami pénzintézet, az MFB és az Eximbank szállt még be.

Mint közleményükben írják, “az elmúlt évek legnagyobb, magyar forrásból megvalósuló külföldi kockázati tőke befektetését hajtotta végre a Lead Ventures által kezelt, a Mol és az Eximbank befektetésével működő Enter Tomorrow Europe tőkealap (az alapkezelőnek van egy másik alapja, ott pedig az MFB a társbefektető).

Azt írják, “a partnermegállapodás kapukat nyit a közép-európai régió egyik legígéretesebb energetikai startup-ja, a szlovák GA Drilling számára, hogy Plasmabit fúrófejtechnológiájának fejlesztésében új szintre léphessen”. A Mol-csoporttal létrejött megállapodás lehetőséget biztosít, hogy a cég valós körülmények között tesztelje új technológiáját.

Mibe fektettek be pontosan? 

A Pozsonyban aláírt együttműködések jelentős lépést jelentenek a Palsmabit technológia kereskedelmi forgalomba hozatalának megvalósulásában.

“Ez az innovatív fúrási eljárás környezetkímélő, valamint költség- és időcsökkentést eredményezhet az olajipar hagyományos módszereivel szemben” – írják.

A vágási és fúrási technológia továbbfejlesztésére fókuszáló társaságok elsősorban maró és robbantásos módszerrel dolgoznak, azonban a GA Drilling egy újszerű plazmafúrófejes megoldással kíván piacra lépni, mellyel mind technológiában, mind fejlettségi szintben messze a potenciális versenytársai előtt jár.

A Plasmabit eljárás lényege, hogy az érintés nélküli fúrás, marás, illetve vágás több ezer fokos hőmérsékletű plazma segítségével történik. A fejlesztés több ágazatban nyit új lehetőségeket, rövidtávú alkalmazása a használaton kívüli olajkutak felszámolásának piacán fog történni, ahol a jelenlegi hagyományos fizikai maró- és vágóeszközöknél jóval olcsóbb, megbízhatóbb és ráadásul környezetbarátabb megoldást nyújthat. A technológia hosszútávú felhasználása pedig a geotermikus kútfúrás területén valósulhat meg. Mindkét felhasználási terület jelentős magyarországi potenciállal bír. A GA Drilling stratégiai partnerség kialakítására törekszik egyéb olajtársaságokkal is, hogy technológiáját világszerte kipróbálhassa és ezáltal tökéletesíthesse.

„A befektetés illeszkedik céljainkhoz, a Lead Ventures olyan innovatív vállalkozásokat támogat, amelyek jelentős finanszírozást igényelnek további fejlődésük előmozdítása érdekében és van bennük potenciál, hogy a régió következő sikersztorijává váljanak” – mondta el Galácz Ábel, a Lead Ventures vezérigazgatója.

„A GA Drilling eljutott arra a szintre, hogy egy nagy olajipari céggel, a Mol Grouppal, valamint a Lead Ventures Alapkezelővel karöltve, integrált szolgáltatóként lépjen fel a piacon és értékesítse technológiai vívmányát. Az együttműködésnek köszönhetően lehetőségünk nyílik optimalizálni a Plasmabit kútfelszámolási folyamatunkat és bebizonyíthatjuk kereskedelmi hatékonyságát, amely a globális piacon is megállja a helyét. A két cég stratégiai partnerségének segítségével visszük véghez azt az átmenetet, mely során egy technológiai vállalatból egy szolgáltatás-fókuszú, nemzetközi céggé válunk. Ez a lépés hitelesíti és egységesíti a PLASMABIT-be fektetett bizalmunkat, amely az ipar számos szegmensében szemléletváltoztató és pozitív hatást generáló megoldás lesz. Nagyra értékeljük tőkebefektetőink folyamatos támogatását és bizalmát, az EU és a szlovák kormány K+F-támogatását, melyek együttesen járultak hozzá az eddig elért sikerünkhöz.” – nyilatkozta Igor Kočiš, a GA Drilling társalapítója és vezérigazgatója.

Olcsó finanszírozás mellett jutottak új technológiához 

A Mol amúgy elég aktív startup fronton, együttműködnek a Design Terminal csapatával is. A mostani befektetéssel ráaádsul a csoport viszonylag olcsó finanszírozás mellett (hiszen a tőkealap felét a magyar adófizetők tőkésítették fel) jutott egy, a profiljába vágó innovatív technológiához.

A Lead Ventures tavaly júliusban zárta két 50 millió eurós tőkealapja jegyzését. Az egyiket a Mol és az MFB Invest jegyezte le 25-25 millió euró értékben, ez a tőkealap hazai cégekre fókuszál. A másik alap célja a befektetésre váró cégek elérése a régióban és egész Európában, ennek tőkéjét a Mol és az Eximbank biztosítja – ez hajtotta végre a mostani befektetést.

A Lead Ventures vezető befektetőként az OTP-s Portfolionnal együtt február végén jelentette be, hogy 3,5 millió eurót tesz második körben a magyar kódoló iskolába, a Codecool-ba. A most bejelentett a második befektetésük. Ahogy korábban a Forbesnak Galácz Ábel elmondta, az egész régióban nézelődnek, a befektetéseiknek nem feltétele a bejegyzett magyar cég (ez sok, például EU-s pénzt is befektető alapnál megkötés).

 

Borírtókép: Igor Kočiš, társalapító és CEO, GA Drilling, valamint Világi Oszkár CIO, MOL Group aláírja a két cég közötti szolgáltatási szerződést. Fotó: Lead Ventures  

 

 

Oszd meg!