Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Orbital Strangers

Gyomron vág, de élvezed – LángosBáró

Három lángosfanatikus merészet álmodott. Lángosozót nyitottak egy megboldogult egészségtudatos bolt helyén, hogy átértelmezzék az egykor kizárólag strandkajának számító tartott ételt. Reformjuk lényege a feltét, náluk még a nagyiféle csirkepörköltet is rápakolhatjuk a tésztára.

Vannak ételek, amiktől jóllakik az ember, vannak, amiktől hörög, majd kissé kiveri a víz, és van a LángosBáró. A kelttésztás alap egyébként sem könnyű, de az itt kapható, szokásosnál sűrűbb tészta és a rápakolt brutális hústornyok, sonkák és székelykáposzták szinte kezeskednek a kajakómáért.

A Móricz Zsigmond körtéren levő étkezdét nem a diétázóknak találták ki, a vad kulináris élményekre vágyók viszont örülni fognak.

„Mi lenne, ha tolnánk egy lángost, de máshogy” – mondja a felütésről Csigaházi Balázs, aki két társával 2017 májusában vágott bele a lángosbizniszbe. Hármójuk közül csak Balázsnak volt vendéglátós tapasztalata, ő ma is a Manna Lounge étterem vezetője, de a lángos neki is ismeretlen terep volt. Mégis megnyitottak. Első lépésnek konyhai tesztelések sorozata következett, háromféleképpen közelítették meg a lángos újragondolását, és extrém dolgok születtek.

fotó: Orbital Strangers

Gyakran az anyukáik főztjéből és a vendégeik ötleteiből nyerik az inspirációt. // fotó: Orbital Strangers

„Rájöttünk, hogy a tészta a lelke mindennek, és egy pékmester bevonásával megtaláltuk a tökéletes lángosreceptet.”

A koncepció lényege az volt, hogy a lángos mint köret működjön, amire (vagy amibe) önálló fogásként is megálló ételeket pakolnak.

Már a kísérleti fázisban elképesztő párosítások születtek (piña coladás, frankfurti leveses, gesztenyés darált pulykás), a győztes verziókat aztán a vendégek véleménye alapján választották ki.

A kezdet kezdetén gondolkodtak ugyan a lángos lighton, de a kudarcba fulladt receptkísérletek és a helyhiány miatt (kellett volna egy új sütő), végül úgy döntöttek, maradnak a hagyományos verziónál, és nem csinálnak „mentes” típust. „Aki ide bejön, számítson a kalóriákra és a szénhidrátra. Megvannak a sztenderd ajánlataink, de lehet variálni is” – mondja Balázs.

A vásárló rogyásig pakolhatja a lángost, kísérletezhet a feltétekkel és a szószokkal, de a textúrákban, alakzatokban is vannak különbségek.

Van a kínálatban töltött és sima lángosgolyó, lángoshamburger, klasszikus lepény alakú és félbehajtott töltött lángos is. Édesszájúaknak ott van például a Nutellával megbolondított, míg a húskerülők a Balázs által csak perverz sajtosnak nevezett Sajtimádó Bárónak örülhetnek. A húskedvelőket a brassói lángos vagy a nyolc órán át készülő pulled pork lángos szólítja meg.

fotó: Orbital Strangers

Csigaházi Balázs // fotó: Orbital Strangers

A tulajdonos szerint a tradicionális sajtos-tejfölös lángos uralma a bőséges és izgalmas kínálat ellenére is megingathatatlan, de mind a magyarok, mind a külföldiek nyitottak a szokatlan verziókra is, ez a profiton is látszik.

Az egy éve működő LángosBáró kezd belejönni, a forgalom stabilizálódik. „Most már kezdi megérni. Ugyan nem járunk limuzinnal, de ez az egy év elég volt a biztonsághoz.” A fiúk annyira magabiztosak, hogy hosszú távú terveik között láncolat kiépítésén gondolkoznak, és bevennék a pesti oldalt is. A konkurencia miatt nem aggódnak, mert ugyan sok jó lángosozót ismernek (a hely megnyitása előtt sokat ki is próbáltak piackutatás céljából), de Balázs szerint ezek teljesen más vonalat képviselnek.

„Bírsz még lángost enni?” – teszem fel búcsúzóul a kérdést. „Már inkább csak a kísérletezésbe és a kóstolásba folyok bele, sokévnyi lángosadagot gyűrtem le az elmúlt időszakban” – válaszolja, és ezt én, akit pár falat töltött lángos meg egy lángosgolyó is kiütött, tökéletesen megértem.

 

Legextrémebb fogás: hamburgerlángos, füstölt lazacos, sajtimádó

Legnépszerűbb: sajtos-tejfölös lángos

Árak: 250–1590 forint

A magyar streetfoodhelyzetről: „Szerintem a vendéglátás ezen része kezd felerősödni, köszönhetően az egyre inkább minőségi ételeket adó helyeknek.”

Oszd meg!