Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gyakorlatilag egy hadikonyha jött létre – indul az Etesd a dokit 2.

Több mint 50 ezer adag jó minőségű étellel táplálta a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókat a Covid-járvány első tavaszi hullámában az Etesd a dokit nevű civil összefogás. Az öttagú stáb a nyáron leállt ugyan a főzéssel, de miután az utóbbi hetekben azt látták, hogy a járvány soha nem látott ütemben terjeszkedik Magyarországon, most elindítják Etesd a dokit 2. programjukat. Erről a forbes.hu-nak nyilatkoztak először.

„Gyakorlatilag egy hadikonyha jött létre” – meséli Pancsovay Zita, a Borganika nevű rendezvényhely tulajdonosa, aki már az Etesd a dokit nevű Facebook-csoport alakulásának napján csatlakozott a kezdeményezéshez. Keve Márton séf március eleji ötlete pillanatokon belül hatalmas összefogássá vált. Pár nappal később Marci barátnője, Farkas Kata felvette a kapcsolatot néhány kórházzal,

és március 16-án már fel is állt egy öttagú akcióstáb, amely tizenegy héten át folyamatosan táplálta az egészségügyi dolgozókat.

Zita felajánlotta helyszínnek az akkoriban üresen álló Borganikát, ahova a harmadik héten beköltözött a csapat konyhástul, alapanyag-adományostul. Oda szállította minden kis- és nagytermelő az adományát.

A csapat: Serfőző Márta, Drégelyi Xénia, Pancsovay Zita, Keve Márton és Farkas Kata. Fotó: Sebestyén László

A partnerkapcsolatokért felelős Serfőző Márta is az első 50 csatlakozó között szerepelt. Márta a Serfőző Gluten Free Bakery tulajdonosa, termékeihez főként külföldről szerez be alapanyagokat, amelyek beszállítása tavasszal akadozott, így a saját üzletén is le kellett húzni a rolót. Teljes erőből belevetette magát ebbe a jótékonysági ügybe.

Szigorú rendszert építettek ki, a zero waste-et és a környezettudatosságot szem előtt tartva minden alapanyagot úgy soroltak be, hogy feldolgozva a lehető legfrissebb állapotban kerüljön az egészségügyi dolgozók kezébe.

Ehető színes virágok és burgonya

A főzés természetesen Keve Márton séf asztala volt, aki kezdetben napi 80-120 ételt készített el, majd mivel egymás után érkezett a jobbnál jobb minőségű alapanyag, ezt a számot megduplázta. Azt is kiemelkedően fontosnak tartotta, hogy ne csak finom legyen az étel, hanem vizuális élményt is nyújtson a frontvonalban dolgozó orvosoknak, nővéreknek, mentősöknek, tesztlaborosoknak.

Fontosnak tartották, hogy ne csak finom legyen az étel, hanem vizuális élményt is nyújtson. Fotó: Etesd a dokit

„Az elején organikusan jöttek a támogatók” – emlékszik Zita. Nagy multiktól kis termelőkig, mindenki odaadta, amit csak tudott. Az egyik salátatermelő vállalkozás keddenként kopogtatott a Borganika ajtaján, és vitte a friss terméket, mások rendszeresen – temérdek étel alapját jelentő – burgonyát és hagymát szállítottak kilószám. Zitáék kaptak friss gombát, ehető színes virágokat, apró zöld- és koktélparadicsomokat.

Ehető virágokkal is ellátták őket. Fotó: Etesd a dokit

A tizenegy héten át tartó Etesd a dokit projekt során több mint harminc budapesti és vidéki kórházba, tizenhatnál is több mentőállomásra, hat civil szervezetnek, nyolc háziorvosi és gyermekorvosi rendelőnek szállítottak 50 ezernél is több adag ételt, valamint alapanyagokat három szükségkonyhának és egy idősotthonnak.

További számbomba: az 50 ezer tányérnyi étel fele a saját főztjük, a többi készétel az adományozóktól, több mint 5000 szendvics, 500 kiló franciasaláta, 6000-nél is több kakaóital.

Fotó: Etesd a dokit

A Spar például heti 1000-1200 kész szendvicset küldött, amit az Etesd a dokit egyik támogató partnere szállított saját hűtőkocsijával. Az egyik legemlékezetesebb meglepetés is hozzájuk kötődik, a kontaktjuk ugyanis azzal hívta őket, hogy lenne 500 franciasaláta. „Persze, jöjjön!” – válaszolta Zita, aki épp Mártival egy monori cukrászdából süteményeket fuvarozott Pestre.

Amikor begördült a szállítmány, kiderült: nem 125 grammos dobozkákról van szó, hanem kilósokról.

Hirtelenjében fogalmuk sem volt, hogyan tárolnak majd öt mázsa franciasalátát. Persze nem küldték vissza az adományt, az egyik bezárt étterem a kedvükért beindította a hűtőgépeket, és szétosztásig ott tárolták a salátát. A helyzetet már csak az fokozta, hogy mindez a húsvéti négynapos ünnep előtt történt, a gyorsan romló majonézes étel nagypénteken érkezett meg.

 „Akkoriban valószínűleg Budapest összes hajléktalanja ezt ette” – meséli nevetve Pancsovay Zita. A Menedékház és a Budapest Bike Maffia segített a szétosztásban, és természetesen a kórházakba is bőségesen jutott.

Pancsovay Zita. Fotó: Sebestyén László

Tavaszi hálaparti az adományozóknak

A Kométa volt az egyik legerősebb partnerük: hetente annyi húst szállított, amennyire csak szükség volt. A Gallfoodtól fagyasztott pulykahús és -máj érkezett, rendszeres beszállítójuk lett a Helit is, és tisztálkodószereket kaptak a Colgate-Palmolive-tól.

Az elején csak olyan alapanyagokat adtak a cégek, amelyeknek közeli volt a lejáratuk, és egészen biztosan nem tudták felhasználni.

A legtöbb adományozóval személyesen soha nem találkoztak, ezért a tavaszi projekt végén, amikor kinyitottak az éttermek, hálájukat egy partival fejezték ki. Az adományozók együtt koccintottak a taxisofőrökkel is, akik a szállításba besegítettek.

A Pödör Kft. több mint 100 liter repceolajjal támogatta a tavaszi programot. A cég vezetője, Reiner Berger azt meséli: évek óta ismeri Serfőző Mártát, így az ő személye garanciát jelentett arra, hogy adományuk tényleg jó helyre kerül. Sokszor keresik meg őket támogatásért, van, hogy kisebb tombolákra, jótékonysági eseményre adnak egy-egy terméket. Persze becsúszik néhány himi-humi adománykérés,

de az Etesd a dokit kezdeményezést annyira érdekes és fontos projektnek tartotta, hogy nem volt kérdés, többször is segít.

Serfőző Márta. Fotó: Sebestyén László

Emelik a tétet: vidékre is jusson étel a fáradt orvosoknak!

A tavaszi első három hét iszonyatos leterheltsége után ugyanis már tudták az alapítók, Serfőző Márta, Pancsovay Zita és Keve Márton mellett az ügyfélkapcsolatokért felelős Farkas Kata és a gazdasági részletekkel foglalkozó Drégelyi Xénia, hogy a közös munkát valószínűleg nem akarják majd abbahagyni. Létre is hozták az Etesd Nonprofit Közhasznú Kft.-t, amelyhez már anyagi támogatások is érkezhettek; egy igazán jelentős összeg például a CIB Banktól.

Drégelyi Xénia. Fotó: Sebestyén László

Látták, hogy szélesedik a rászorulók köre, ezért a tavasz végi nyitáskor újabb kampányba fogtak a Kiosk étteremmel közösen: a munkahelyüket elvesztett vendéglátósoknak kezdtek főzni.

Sőt, a projekthez a munkanélküli szakácsokat alkalmazták – fizetésért cserébe. Így lett ebből dupla segítség.

Nyáron a csapat leállt a főzéssel, az alapítók megpróbáltak életet lehelni saját vállalkozásukba, a Borganikában például a Klauzál téri rendezvények helyett a hangsúlyok eltolódtak a catering, a kiszállítás és a privát séf irányba. Persze így is terveztek, ötleteltek, de az őszi hullámnál álltak csak újra össze. Kezdetben azt gondolták, enyhe lesz a járványszakasz, és a gyerekeket edukáló programokkal állhatnak elő, akár külföldi szakemberek bevonásával. Ez nem így lett. Hetek óta látni, hogy egyre romlik a helyzet, a számok egyre kétségbeejtőbbek.

Azért vártak, hogy a kormányzat és a társadalom elérjen arra a szintre, amikor belátja: drasztikusabb megszorításokra, valamint újabb erős összefogásra lesz szükség. Most a tavasszal begyűjtött tapasztalatokból és kapcsolatokból építkeznek.

E hét keddjén kiírták a Facebook-oldalukra, hogy beindítják az Etesd a dokit 2. projektet, amelyre azonnal elindultak a felajánlások, anyagi támogatások.

Úgy döntöttek: emelnek egyet a téten, mivel mentálisan és lelkileg is fáradnak az egészségügyi dolgozók, rájuk fér a gondoskodás, így lehetőség szerint minél több vidéki nagyváros kórház Covid-osztályát szeretnék ellátni tápláló ételekkel.

Az egyre nehezebb helyzetben lévő vendéglátóipari vállalkozásoktól azt kérik, az amúgy is elkészülő menüjeikből ajánljanak fel az egészségügyi dolgozóknak napi öt-tíz adagot, amit ők majd eljuttatnak a megfelelő helyre. (Már jól tudják, hogy a kórházakban például az élelmezési vagy gazdasági vezetővel kell tárgyalniuk.) Nagyon fontosnak tartják, hogy ezek is ugyanolyan magas minőségű ételek legyenek, mint amilyenek Keve Márton főz. 

Keve Márton. Fotó: Sebestyén László

Itt megjegyzi Serfőző Márta, hogy tavasszal akadt olyan orvos, aki megköszönte a jó szándékot, és azt üzente: ő anyagilag megengedheti magának, hogy ételt rendeljen, viszont nagyon örülne, ha a nővéreknek küldenének. Így lesz ez a mostani programban is, ami vélhetően a jövő héten indul el.

Az ételekre csupa pozitív visszajelzés érkezett, több fogás receptjét el is kérték. A legnagyobb sikert a krémlevesek érték el, és imádták a fogyasztók a desszerteket is, dicsérték a szépen tálalt fogásokat. Az egyik kórházból babatappancs-alakú papíron érkezett a köszönet, mások a Facebook-oldalukon írtak szuperkedves üzenetet.

A legmeghatóbb komment pedig az volt, amikor azt javasolták: az aznap esti, egészségügyi dolgozóknak szóló taps zúgjon inkább az Etesd a dokit csapatának.

Farkas Kata. Fotó: Sebestyén László

Karácsonykor a gyerekekre fókuszálnak

További tervei is vannak a hadikonyhának. A szociálisan rászorulók táplálásába is besegítenek, a Heti Betevővel terveznek közös főzést, és civil partnerük a Budapest Bike Maffia, a Menedékház Alapítvány, meg a Segítő Angyalok Alapítvány is. Karácsony kapcsán természetesen a gyerekekre gondolkodnak, hogy pontosan mit találtak ki, azt egyelőre titokban tartják.

Célközelben a megállapodás a Viberrel, amely egy új felület bevezetésén dolgozik az Etesd a dokit-közösségnek. Tárgyalnak továbbá egy logisztikai partnerrel, amely a szállításba segítene be.

Szinte hihetetlen, hogy ezt az egészet cakk-pakk az öttagú stáb állja, ami mindannyiuknak napi 14-16 órányi szervezést, lebonyolítást jelent. Az sem könnyíti meg az életüket, hogy egyrészt a cégből nem vesznek ki egy forintot sem, másrészt a saját vállalkozásukkal is foglalkozniuk kell. Nem keveset. Hiszen alig pár hét választ el minket a karácsonytól.

Borítókép: Sebestyén László

Oszd meg!

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.