rövid hír

Gluténmentes sörrel, kézműves üdítővel és sörjógával újít az egyik legnépszerűbb magyar sörfőzde

Forbes
2022. február 09. 4 perc olvasás

A lisztérzékeny sörivókat célozza új gluténmentes IPA-jával az egyik legismertebb budapesti kraft sörfőzde, de egy teljesen új termékkategóriával is a piacra lépnek: jönnek a kézműves Monyo üdítők. A cél, hogy kisüzemi sörfőzdéből kraft italokat gyártó céggé váljanak.

A KSH adatai szerint a 15 éves és annál idősebb magyarok 1,8 százaléka követett gluténmentes diétát 2019-ben. Az egyre nagyobb igényt látva a Monyo Brewing egy új gluténmentes IPA-t fejlesztett, amely egy úgynevezett gluténbontó enzim hozzáadásával készül. A sörfőzde azt mondja, garantálja a gluténmentességet, miközben szerintük ízben nincs különbség a hagyományos sörökhöz képest, hiszen ugyanúgy árpamalátát használnak.

Bevizsgálják a főzetet

Amint a Forbes.hu-val tudatták, a mintát az akkreditált Bálint Analitika Laboratóriumban vizsgálták be, ahol ELISA módszerrel határozták meg a glutén/gliadin tartalmat. Az Európai Unióban érvényes szabályozás szerint a 20mg/kg határérték alatti gluténtartalmú élelmiszer tekinthető gluténmentesnek, aminek a Grumpy Octopus megfelel. Minden egyes főzetet külön vizsgálatnak vetnek alá egy akkreditált laborban, így garantálva a gluténmentességet.

A Grumpy Octopus típusát tekintve egy 5,8 százalékos West Coast IPA, amerikai (Colombus, Cascade, Centennial, Mosaic) komlókkal főzve, amelyek a citrusos, trópusi gyümölcsös aromákért felelősek. Intenzív komlós íz és az IPA-kra jellemző keserűség, száraz kortyérzettel jellemzi. A sör 0,33l-es aludobozban és palackban érhető el február elejétől.

A sör hivatalos bemutatója február 19-én egy kóstolással egybekötött ingyenes főzdelátogatáson lesz, amin lisztérzékeny emberek vehetnek majd részt, továbbá

az egészséges életmód jegyében sörjógát is szerveznek az erre nyitott fogyasztóknak.

Glutén -, laktóz- és alkoholmentes kraft üdítők

A gluténmentes sör mellett februárban glutén-, laktóz- és alkoholmentes kraft üdítőkkel is debütál a főzde. A tavaly felépített új üzemükben adottak a technológiai lehetőségek ezek készítésére: a termékeket nagyjából fél év fejlesztés előzte meg, az első kísérleti változatokat már tavaly nyáron kihozták, most 0,33l-es dobozban országosan elérhetővé válnak.

Sörjóga! (üdítővel) / Fotó: Monyo Brewing

Az első íz és egyben termék a Maracuja Lemonade, de idén érkezik még az állandóan elérhető szortimentbe az eper-lime és a körte-gyömbér változat is. Szintén idei terv, hogy más termelőkkel is együtt fognak működni, és hogy kipróbálják a komlót mint fűszert az üdítőkben. A Monyo kraft üdítők egyébként gyümölcsből készülnek, a kraft söröknél megszokott egyedi ízekben. Hazai kisüzemi termék, amely újrahasznosítható 0,33l-es aludobozban lesz elérhető, és amellyel

a Monyo Brewing már nem csak kisüzemi sörfőzdeként definiálja magát a piacon, hanem mint kraft italokat gyártó cég. 

Exportáló kisüzem

A Monyót 2014-ben Németh Antal alapította, az egyik legismertebb magyar sörfőző. Gerillaként kezdte, ma az egyik legnagyobb kraftfőzde résztulajdonosa – sztoriját a 2019-es Forbesban írtuk meg. Akor elmesélte, hogy a Monyo hobbiprojektnek indult, ő maga zugfőzőként kísérletezgetett, és legalább három jegyzetfüzetet teleírt közel 1000 recepttel.

Németh Antal és Pein Ádám azóta kocsmát nyitott a pesti belvárosban, palackjai megtalálhatóak a szupermarketekben és azon kevés hazai kisüzemek egyike, amelyik exportál is. Egy Forbes-cikk nyomán néhány éve rájuk talált a Liss patrongyártó vállalat, bennük tőkeerős partnerre lelve azóta lendületesen beruháznak. A Liss sztorija egyébként hasonlóan kalandos, róluk itt írtunk.

Nyitókép: Monyo Maracuja Lemonade és Grumpy Octopus / Monyo Brewing