Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Gerendai: az idei veszteség jóval kevesebb, 200-300 millió

Már látják, hogyan állhat talpra a Sziget – mondta Gerendai Károly a Forbes Country Tour győri állomásán. A Costes étterem tulajdonosa beszélt a sokáig válságállónak gondolt vendéglátásban szerzett irracionális tapasztalatairól is.

A járvány kihívásai

„Volt már jobb” – hangzott az első mondat Gerendaitól a kérdésre, milyen időszakot élt meg a vendéglátóipari vállalkozásaival.

Fotó: Fekete Csaba

„Sokáig azt gondoltam, hogy minden azon múlik, milyen a hatékonyságod, hogyan lehetsz nemzetközi szinten versenyképes. Furcsa, hogy lehet olyan a világ, hogy közöd sincs hozzá, nem rajtad múlik” – beszélt a járványhelyzet miatt kötelezően zárva tartó éttermeiről és az elhalasztott Sziget Fesztiválról.

„A 2019-es 18 milliárdos forgalomhoz képest nullával zártunk tavaly” – játszott rá ironizálva Gerendai a Sziget nyereségére vonatkozó egykori „nullszaldós” nyilatkozatára.

„Amikor azt látjuk, hogy megcsináltuk a járvány előtti forgalom kilenc százalékát, az már jól hangzik [a Szigethez képest]” – mondta a Costes étteremről.

„Az idei veszteség jóval kevesebb, 200–300 millióra számíthatunk”

– mondta, hogy most nem voltak a Szigetnek nagy költségei, szemben a tavalyi halasztás miatti 1,6 milliárdos veszteséggel.

Az újraindulásról

„Amikor újraindult a vendéglátás, a munkavállalók fele felmondott, ezek olyan helyzetek, ahol üzleti racionalitásról nem beszélhetünk” – osztotta meg tapasztalatát arról, hogyan távoztak olyan kollégáik, akiket a járványhelyzet alatt is megtartottak, de más vállalkozók ráígértek a bérekre.

Fotó: Fekete Csaba

„Átalakult a vendégkör, más kontinensről alig érkeztek Magyarországra, azonban a környező országokból többen jöttek, mert itt nagyobb volt a lazaság.”

„Össze tudom hasonlítani napi szinten a külföldiek számát, mert az óriáskerékre rendre külföldiek ülnek fel. 61 százalék volt az idén októberi látogatottság a 2019-es időszakhoz képest, ez jobb, mint amire számítottam” – mondta a Budapest Eye óriáskereket is tulajdonló Gerendai.

„2022-ben valószínűleg el fogjuk érni a 2019-es számokat, ha nem lesznek lezárások, súlyos ötödik hullám. (…) Azt remélem, hogy konkrét lezárások már nem lesznek”

– mondta a jövő évi Szigethez, illetve a járványhelyzet végéhez fűződő reményeiről.

„Most már látszik, hogy ez velünk marad, és hogy megtanulunk vele élni, mint az influenzánál” – összegzett Gerendai.

A luxusszállodákat szereti, de hotelt nem venne

„A szüleim nem gondolták, hogy abból rendes ember lehet, aki rockzenészekkel akar együtt dolgozni”

– mondta, hogy mi motiválta, hogy megmutassa a családban: volt alapja az álmainak.

Fotó: Fekete Csaba

„Most is a személyes álmaimat szeretném megvalósítani, csak közben kiderült, hogy üzletemberré kellett hozzá válni” – vont le konklúziót.

„A recepciós mondta, hogy mi gyanúsak vagyunk” – ez volt a kulcsmondata annak a sztorijának, ami arról szólt, hogyan lett hotelfetisizta. Az első nagy külföldi nyaralásán Bangkokban drograzziát tartottak a barátaik által javasolt szállón, azóta csak luxusszállodákban foglal helyet, amit gondos kereséssel választ ki.

„Sznob voltam világéletemben”

– fűzte hozzá. „A szállodáknál nem érzem szükségesnek, hogy én csináljak valamit, ugyanis sok jó szálloda van. Ha úgy érzem, hogy valamivel van dolgom, mert hiányérzetem van, vagy kihívást látok, azzal szeretnék foglalkozni” – beszélt filozófiájáról. „Most nem azt nézem, hogy mire költhetném a pénzem” – mondta arról, hogy nem az olcsón megszerezhető hotelek felvásárlási lehetőségét keresi.

Kiemelt kép: Fekete Csaba

Oszd meg!