Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Budai felhőkarcolót nem, stadiont építhet Garancsi

Lesz munkája a Garancsi érdekeltségébe került Market Zrt.-nek, de a 120 méteres toronyház egyelőre nincs köztük. 

A kormányközeli üzletember, aki a Forbes 2016-os gazdaglistáján a 20. helyen szerepel 45,8 milliárd forintos becsült vagyonával, nem építhet 120 méteres felhőkarcolót a Kopaszi-gát mellé. Újbuda önkormányzata ugyan támogatta volna a beruházást, a főváros városfejlesztési bizottsága azonban megvétózta azt.

kopaszi

Így nézne ki egy 120 méteres irodaház a Duna partján 

A Garancsihoz köthető Property Market Kft. iroda-, lakó- és szórakoztatónegyedet tervez felhúzni az Újbudán népszerű partszakaszon, ahol jelenleg egy nagyobb park, valamint több étterem és kávézó található. Mivel a Market-csoport számára vélhetően az irodaberuházás lehet a legnagyobb üzlet a területen, Garancsiék nagyot álmodtak: egy 120 méter magas irodatorony terveit is beadták a fővároshoz. A főváros szakbizottság több észrevétel mellett az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete (Icomos) jelzése miatt szavazhatta le a tervet, annak elhelyezésével és magasságával sem értettek egyet a szakértők – akik az épület áthelyezését javasolták – írja a Magyar Nemzet. A torony belezavart volna a világörökség részét képező budapesti panorámába, így azt mindenképp egyeztetni kellett volna a nemzetközi szervezetekkel is. Ettől még a Kopaszi megújul, komplex beruházásról van szó, az maradt csupán kérdéses lesz-e, és ha igen, akkor hol toronyépület?

Emellett is lesz dolga a Garancsi féle Market Építő Zrt-nek, az Átlátszó szúrta ki az EU-s közbeszerzési értesítőben, hogy a cég bontja el, tervezi meg és húzza fel az új diósgyőri stadiont, mindezt 9,8 milliárd forintért. A vállalkozás ebben már gyakorlott, első ilyen munkájuk a Fradi új stadionja volt. Érdekesség, hogy Garancsi István érdekeltsége egy másik NB I-es klub, a Videoton FC (a klubok anyagi hátteréről itt írtunk elemzést, itt pedig azt néztük meg, mennyi TAO-támogatást kapott eddig a futball).

 

Oszd meg!

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.