Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mészáros egyik kulcsemberéhez kerül a Ganz-gyár

Barna Zsolt cége veszi meg a tápiószelei Ganz-gyárat. Barna Csányi Sándor egyik bizalmi embere volt, onnan igazolt át a Mészáros Csoporthoz.

Újra magyar kézbe kerül a tápiószelei Ganz-gyár. A létesítményt a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. vásárolta meg az indiai kézben lévő tulajdonostól. A tavaly júliusban alapított társaság egyetlen tagja a Bisnode céginformációs adatbázis szerint az a Barna Zsolt (képünkön), aki Mészáros Lőrinc cégcsoportjának egyik fontos vezetője.

Barna Zsolt Csányi Sándor, az OTP vezérének egyik fontos embere volt 2010 óta, írja róla az Index. A bankár volt a montenegrói CKB Bank elnöke, vezette az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt-t valamint az OTP Alapkezelő Zrt. elnöke is volt. 2018. szeptemberétől tavaly nyárig volt az OTP vezérigazgató-helyettese, szeptemberben igazolt át a Magyar Bankholdinghoz. Akkor azt írtuk róla, hogy komoly szerepe lehet a készülő óriásbank valódi integrációjában.

A hírek már akkor is arról szóltak, hogy a bankárnak további meghatározó feladatai is lesznek a Mészáros Csoporton belül: aktívan részt vesz a cégcsoport stratégiai céljainak kialakításában és azok megvalósításának irányításában, valamint vállalatirányítási- és külföldi akvizíciókban szerzett tapasztalatait kamatoztatva

tervezi és irányítja a Mészáros Csoport nemzetközi piacon történő terjeszkedését.

A mostani ügylet arra utal, hogy tényleg így van: a Ganz tulajdonosaként közelről felügyelheti a vállalat integrációját a Mészáros Csoportba. A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártót tavaly júliusban mindössze 8600 eurós, nagyjából 3 millió forintos jegyzett tőkével alapították, pedig árbevétele már az első, csonka évben is meghaladta az 50 millió forintot, létszáma megközelítette a 300 főt.

Miért volt eladó?

Az üzem 2006 és 2020 között állt az indiai székhelyű Compton Greaves cégcsoport érdekeltségében, tulajdonosa a CG Electric Systems Hungary Zrt. volt. Az egyre nehezebb gazdasági helyzet, az anyavállalatnál felmerült csalási ügy és a koronavírus gazdasági hatásai miatt CG Electric-nél felszámolási eljárás indult. A vállalatot ezt követően egy kormányrendelet stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította, ezzel speciális védelmet nyújtva a cég számára a csőd- és felszámolási eljárásban. Ugyanakkor az állami gyámság arra is szolgálhatott, hogy a stratégiailag kiemelt társaság lehetőleg magyar kézbe kerüljön.

Borítókép: Barna Zsolt Fotó: archív / OTP

Oszd meg!