Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Friss Forbes-lista: íme a világ 50 legértékesebb sportklubja

Erősen amerikaifoci-túlsúlyos a legértékesebb sportklubok 2017-es Forbes-listája. Az európai futballklubok közül a ManU és a Barca is lenyomta a két éve még listavezető Realt. 

Esélye nem volt a Real Madridnak, hogy visszaszerezze első helyét a legértékesebb klubok 50-es Forbes-listáján. A friss 2017-es rangsor élén ezúttal is az a Dallas Cowboys áll, amely tavaly letaszította a trónról a három évig csúcson levő Realt.

Az európai foci amúgy sincs kanyarban se az amerikaihoz képest, a listavezető Cowboys-on kívül még 28 másik NFL-klub terpeszkedik a listán. Egyértelmű, hogy a legnagyobb pénz az amerikaifutballban van, ahol a klubok működési profitjának (EBITDA) átlaga szerény 91 millió dollár, de a legrosszabb is összehozott 26 millió nyerőt tavaly.

A lista készítéséhez az amerikai kollégák hét sportágat vizsgáltak, de se az amerikai hokiból, se a Forma 1-ből, de a Nascarból nem fért fel senki az 50-be. A 29 NFL-egyesület mellett 8 baseballklub van a listán, illetve 7-7 amerikai kosárcsapat és európai fociklub.

A listára kerüléshez szükséges érték 18 százalékkal emelkedett az idén, az 50. helyre 1,75 milliárd dollárral lehetett befurakodni.

A Dallas Cowboys a 4,2 milliárd dolláros értékével félmilliárdot ver a második New York Yankees-ra (beseball), majd három európai fociklub jön, közülük a Manchester United 11 százalékot ugrott az idén, így lett bronzérmes, majd a Barcelona és a lecsúszó Real következik.

A listán szereplő másik négy európai fociklub a Bayern München (15.), a Manchester City (35.), az Arsenal (43.) és a Chelsea (46.), az NBA-ből pedig a New York Knicks (7.) és a Los Angeles Lakers (9.) emelkedik ki.

A teljes listát a Forbes.com-on lehet böngészgetni.

Oszd meg!