Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

CDC / Unsplash

Franciaországban a 65 év felettiek is megkaphatják az Astrazeneca vakcináját

Több EU-s tagállam limitálja az Oxford-Astrazeneca-vakcina használatát a 65 évnél fiatalabbakra, Franciaország ezt a határt 74 évre tolta ki.

Azután, hogy az Európai Unió engedélyét megkapták a vakcinák, a tagállamok egyéni felelőssége, hogyan limitálják a felhasználását. Kanadai hatóságok korábban azt javasolták, hogy az Astrazeneca vakcináját ne használják 65 év felettiek esetében, mert a klinikai vizsgálatok ezen korcsoportról biztosított dokumentációja limitált.

A BBC írta meg, hogy Franciaország egészségügy minisztere, Olivier Véran egy tévéinterjúban azt mondta, hogy a 65 év feletti, akár krónikus betegségekkel rendelkezők számára is elérhetővé teszik a brit vakcinát,

75 év felett azonban a Pfizer és a Moderna oltóanyagánál maradnak.

Emmanuel Macron francia elnök januárban még kvázi hatástalannak” nevezte az Astrazeneca vakcináját a 65 év feletti korcsoportban, ezt a vádat a brit gyártó hevesen visszautasította. Miután további dokumentációval alátámasztották a hatékonyságát, pénteken azt a döntés hozta a francia egészségvédelmi szervezet, hogy a vakcina beadható abban a korcsoportban is. Az országba február végéig 1,7 millió adag Astrazeneca érkezett.

Francia orvosok egy része kritizálta a döntést arra hivatkozva, hogy néhányakból hevesebb mellékhatásokat váltott ki, és hogy a dokumentáció alapján nem elég hatékony a vírus dél-afrikai mutációja ellen. Az illetékes szervek visszautasították a vádakat, és azt mondták, a vakcinának rossz a sajtója.”

A 67 millió lakosú Franciaországban eddig nagyjából három millióan kapták meg valamelyik oltás első adagját.

Németország is fontolgatja a korhatár kitolását

Carsten Waltz, egy szenior német immunológus arra szólította fel a német egészségügyi hatóságokat, hogy engedélyezzék a 65 év felettiek körében is az Astrazeneca vakcináját, különben elpazarolják az értékes adagokat. Február 23-ig csak 240 ezer adagot használtak fel az elérhető 1,45 millióból.

Angela Merkel német kancellár jelenleg felülvizsgálja a kérelmet.

A kétdózisú Astrazeneca-vakcina 80 százalékos hatákonysággal előzi meg a súlyos megbetegedést a gyártó dokumentációja alapján. Az oltottak közül senki nem került kórházba vagy hunyt el Covid-19 megbetegedés következtében.

Borítókép: CDC / Unsplash

Oszd meg!