Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Francia elnök helyett brit pezsgőkirály lesz

A Taittinger család tíz évvel ezelőtt eladta saját, a champagne-i borvidéken az egyik legnagyobbnak számító pezsgőbirtokát. Egy évvel később visszavásárolta. A családfő tavaly azt jelentette be, hogy indul a francia elnökválasztáson. Három nappal később kommentár nélkül visszalépett. Ami Nagy-Britannia meghódítását illeti, sokkal magabiztosabbak.

Chardonnay, pinot noir és pinot meunier, vagyis klasszikus pezsgőnek való tőkék kerültek a héten a brit földbe, Kent közelében. Ebben az évben összesen egymillió szőlőtőkét telepítenek az Egyesült Királyságban, amelyet a globális felmelegedés a nem túl távoli jövőben népszerű borvidékké tehet. A befektetők között azonban csak egyetlen egy olyan van, amely mögött a francia Champagne borvidékének hagyományai, tudása és tőkéje állnak, ez pedig a Taittinger (ejtsd: tetanzsé).

Olvasd el a Taittinger sztoriját az ehavi Forbesban!

Mióta 2005-ben egy 2,6 millió eurós deal keretében eladták, aztán visszavásárolták, a Taittinger a második legnagyobb szőlőbirtok Champagne-ban, a világ hatodik legnagyobb pezsgőgyára, egyben a francia borvidék egyetlen családi biznisze. Nem rossz teljesítmény egy olyan családtól, amelyik nem bírja a sznobokat, és életfilozófiája, hogy semmit sem vesz komolyan. A 64 éves, hosszú hajú és pirospozsgás CEO-ról aligha lehetne megmondani, hogy képes egy franciaországi, egy kaliforniai, és most már egy brit birtokot is vezényelni, sokkal inkább bon viveur, mint üzletember. Általában ilyen válaszokat ad a komoly újságírói kérdésekre:

„Azért fizetnek, hogy igyak, hogy egyek, néha azért, hogy szeretkezzek.”

A családfő tavaly például azt jelentette be, hogy indul a francia elnökválasztáson. Három nappal később kommentár nélkül visszalépett. Nagy-Britanniában viszont sokal határozottabb. Magánbefektetőkkel közösen (a Taittinger a részvények 55 százalékát jegyzi) 2015-ben 69 hektár szőlőt vett Kentben, ahol a földár nagyjából 27 ezer euró körül mozog hektáronként. (Champagne-ban ez 1,2 millió euro.) Tíz éves távlatban multi-millió fontos projekttel számolnak. Ebben a hónapban 20, később pedig további 40 hektár szőlőt ültetnek, hogy 2023-tól évi 300 ezer palack brit pezsgőt gyárthassanak Domaine Evremond név alatt.

17635136_1350860934994181_5387978363319150780_o

Ebben a hónapban így (is) dolgoztunk (Clovis Taittiger tőlem jobbra)

A Taittinger története sokkal inkább emberi, mint arisztokratikus. Nemrég egy hosszú éjszakát és egy még hosszabb nappalt töltöttem el a CEO fiával, a birtok másik vezetőjével, hogy hitelesen meséljek háborúról, szerencséről, emberi gyengeségről, és a szex-pezsgő-rock and roll filozófiáról az ehavi Forbes magazinban. Keresd a standokon!

Oszd meg!