Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Kínai futballbefektető érkezett Magyarországra, az NB I utolsóját vásárolhatja meg

4,45 milliárd forint törzstőkével, október végén jött létre az FSG (Hungary) Holdings Kft. nevű új cég, melynek szálai a cégpapírok alapján a delaware-i offshore paradicsomot érintve egy kínai futballbefektetőhöz vezetnek – írta meg a 24.hu. A lap meg is kérdezte az Újpestet, hogy ott van-e a Fosun a lehetséges vevőjelöltek között.

A lap cikke szerint a FSG tulajdonosa 100 százalékban a luxemburgi bejegyzésű Fosun Sports Group S.á.r.L., aminek az anyacége pedig a hongkongi bejegyzésű Fosun Industrial Holdings Ltd.

Yu Shi, a Fosun egyik igazgatósági tagja a magyarországi FSG-nek is ügyvezetője, a cégbejegyzés szerint wolverhamptoni lakos.

A Fosun az egyik legnagyobb nem állami tulajdonú globális vállalatcsoport Kínában. Több iparágban érdekelt, ahogy a sportbizniszben, sőt az e-sportban is.

A luxemburgi leányvállalat 2016-ban vásárolta meg az angol Premier League-ben szereplő Wolverhampton Wandererst is. Úgyszintén az anyacég érdekeltségébe tartozik a svájci Grasshoppers futballcsapat is, ennek 90 százalékát 2020 őszen egy szintén hongkongi székhelyű vállalat, a Champion Union HK Holdings Limited vásárolta meg.

Magyar vonatkozás a két klub esetében, hogy a Wolverhampton nyáron megszerezte az FC Fehérvártól a jobbhátvéd Bolla Bendegúzt, akit azonnal kölcsön is adott Zürichbe.

A cégbíróságnak beküldött papírokból az is látszik, hogy a 4,45 milliárd forintos jegyzett tőkét nem készpénzben fizették be a tulajdonosok: egy másik társaság, a delaware-i Wilmingtoban bejegyzett Evil Geniuses Holdings LLC üzletrészét viszik be nem pénzbeni vagyoni hozzájárulásként.

A cél az Újpest megvétele?

Hogy a Fosun esetleg a magyar bajnokság utolsó helyén álló Újpest FC megvétele iránt érdeklődik, amit tíz éve a belga Roderick Duchatelet vásárolt meg, arról a labdarúgóklub ügyvezető igazgatója, Berta Csaba így nyilatkozott a 24.hu-nak (idézve Duchatelet egy korábbi nyilatkozatát, aki már beszélt arról, hogy tárgyalt vevőjelöltekkel):

„Két féllel is megállapodtam az eladás feltételeiben, egy magyar és egy külföldi féllel is, már egy jó ideje. Sajnos egyik fél sem rendelkezik még a kellő anyagi forrással, hogy teljesedésbe mehessen az adásvétel.

Ez a helyzet a mai napig nem változott, egyéb más hírt/pletykát a klub nem kíván kommentálni.”

Yu Shi, a FSG (Hungary) Holdings ügyvezetője a magyarországi kézbesítési megbízottján keresztül üzente meg a lapnak: nem kíván nyilatkozni arról, hogy a Fuson üzleti szándékai között van-e az Újpest megvétele.

Kapcsolódó cikk a Forbes.hu-n: mi változott a magyar labdarúgásban tíz év alatt?

Borítókép: MLSZ / Facebook


Oszd meg!