Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ők a legbefolyásosabb magyar nők: Novák Katalin és Orbán Ráhel az élen, Havas Ágnes helyére Kolosi Beáta lép

A Forbes magazin 2020-ban is elkészítette a Legbefolyásosabb magyar nők összesen 50 fős listáját, üzlet, közélet, kultúra és média témákban rangsoroltuk a vezetőket. Az üzlet kategóriát második éve vezeti Hegedüs Éva, a Gránit Bank többségi tulajdonosa, azon először szerepel Mészáros Beatrix, Ungár Anna és Walter Katalin. A közélet szekcióban két helyet lépett előre és ezzel második Orbán Ráhel, a kultúra szekcióba bekerült Mécs Mónika producer. És vannak kiesők is.

A világ legbefolyásosabb nőinek globális Forbes-listáját évek óta magabiztosan vezeti Angela Merkel, szorosan a nyomában ott van Christine Lagarde, és az őket követő Nancy Pelosi, Ursula von der Leyen vagy Melinda Gates pozíciója is erős. A befolyásos magyar nők több száz főt számláló shortlistje elé leülve viszont a magyar Forbes hetedik évében sincs az az érzésünk, hogy megérett az ország az összesített lista létrehozására. Sőt, az egyes kategóriák első helyezettjei kapcsán is elbizonytalanodunk néha: a nők befolyása itthon relatív.

Még mindig messze vagyunk az egyenlő esélyektől, sok helyen a szakmai szervezetek által javasolt húsz- vagy harmincszázalékos kvóták elérésétől, és így attól is, hogy listánk elkészítése szükségtelenné váljon.

Idén először egy-egy kieső szereplőt is plusz egyként a listáinkra tűztünk: az, hogy hónapok alatt nevek tűnnek el a semmibe – esetenként olyanoké, akik évekig pozícióban voltak –, az aktuális légkört minősíti, és kifejezetten jól szemlélteti a befolyás törékenységét.

Ilyen Havas Ágnes, aki a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatójaként három évig vezette kulturális listánkat, ám Orbán Viktor hiába biztosította őt támogatásáról Andy Vajna tavaly januári halála után pozícióját nem tudta megőrizni. Kieső Handó Tünde is, aki egy éve még az Országos Bírósági Hivatal elnöke volt, mostanra alkotmánybíró lett. Lehetséges bukásáról már tavaly is írtunk, a kormányzati akarat végül egy alkotmánybírói kinevezéssel tette parkolópályára.

A teljes lista és a kapcsolódó szócikkek a márciusi Forbes magazinban olvashatók!

A márciusi Forbes már az újságosoknál, benne a Legbefolyásosabb magyar nők 2020-as listájával

Üzlet: Hegedüs Éva az élen, Mészáros Beatrix debütál

A Legbefolyásosabb magyar nők 2020-as, húszfős üzleti listáját második éve vezeti Hegedüs Éva, a Gránit Bank többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója, akinek bankja továbbra is jóval gyorsabban növekszik a szektor átlagánál. Nyomában idén is Dávid Ilona, a több mint 19 ezer főt foglalkoztató Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója és Heiszler Gabriella, a több mint 570 üzletet működtető Spar ügyvezető igazgatója.

Új név az üzleti listán Solti Andrea, aki Bujdosó Andreát váltotta a Shell Hungary Zrt. igazgatósági elnöki posztján, emellett a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) aktív igazgatósági tagja, a HR-műhely vezetője.

Hetedik helyen szintén új névként szerepel Mészáros Beatrix, a leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc lánya, aki 2017-ben került az Opus Global Nyrt., a családi cégbirodalom legfontosabb vállalatának élére. Az Opus a Konzum tavalyi beolvadása óta a hatodik legnagyobb vállalat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), az előzetes 2019-es adatok szerint a tavalyi év első felében 104,4 milliárd forintos árbevételt produkált. Mögötte szintén új névként jelent meg az üzlet kategóriában Walter Katalin, a Budapesti Városüzemeltetési Holding (BVH), vezérigazgatója (tavaly alternatív Forbes-arcok listánkon szerepelt, mint a Világszép Alapítvány alapítója és kuratóriumi tagja). 12. helyre pedig Ungár Anna, Schmidt Mária lánya került fel, aki az apja által létrehozott Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. igazgatótanácsi elnökeként és résztulajdonosaként mára az ingatlanpiac fontos szereplőjévé vált.

Szintén új szereplő Szabó Melinda, aki ez évtől a kis- és középvállalati szegmensért is felel a Magyar Telekomnál kereskedelmi vezérigazgató-helyettesként, valamint Hardy Ilona, az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár alapítója és IT-elnöke. Hardy neve bár régóta ismert a pénzügyi körökben, mára számos tisztséget tudhat magáénak, szakmáján belül és kívül.

Üzlet listánk kapcsán számba vettük azt is, hogy a legnagyobb magyar cégek vezetőségében hogyan alakul a nők aránya. Szomorú képet fest a csupa férfival dolgozó Mol, az ötfős csúcsvezetésében egy nőt bevonó Audi Hungária, a négy férfi vezette Mercedes. A legfelsőbb szinteken kizárólag férfiak irányítják az OTP-t, az MVM csúcsán a nők aránya eléri a 24 százalékot. Az országszerte több mint tízezer embert foglalkoztató Flextronics International Kft. a régió egyik legnagyobb munkáltatója, hazai alelnöke Péter Ágota, ő egyben a vállalat zalaegerszegi egységének vezetője is, de ő az egyetlen nő a nyolctagú ügyvezetésben.

Közélet: Novák Katalin élre ugrik, Orbán Ráhel követi

A közéleti listán a tavalyi első, Bártfai-Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a negyedik helyre került, miután az elmúlt évben imázsproblémái akadtak, és a hozzá tartozó állami vállalatok megtartásáért meg kellett küzdenie. Az első így Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő lett. Novák rakta össze és adja arcát a kormány fő kampányeszközévé lett családtámogatási programhoz, és elképzeléseihez óriási pénzeket tud kiharcolni, akár más minisztériumok kárára is. Befolyását növeli, hogy a Fidesz külkapcsolatainak felelőseként az Európai Néppárt ügyeiben is ő tárgyal.  

Két helyet lépett előre Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya jelenleg második tízfős közéleti listánkon. „A turizmus- és divatszektor mögötti láthatatlan kéz”, jellemezte őt több forrásunk; a Magyar Turisztikai Ügynökségnél a következő tíz évre vonatkozóan legalább 300 milliárd forintról dönthetnek majd. Besorolásnál szempont volt, hogy férje, Tiborcz István üzleti befolyása is végső soron neki köszönhető. Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége jelenleg hatodik a közéleti listán.

A közéleti szekció harmadik helyére a tavaly még „rising starként” felkerült Varga Judit igazságügyminiszter futott be. Visszatért hetedikként Dobrev Klára, az Európai Parlament alelnöke, EP-képviselő, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felesége, akit már kormány- és ellenzéki oldalon is Orbán Viktor egyik lehetséges 2022-es kihívójaként emlegetnek. Mögötte új szereplő Tüttő Kata, Budapest városüzemeltetési főpolgármester-helyettese, az MSZP elnökségi tagja.

Kultúra: Havas Ágnes helyére Kolosi Beáta lép

A kultúra területén a legnagyobb változást Havas Ágnes, a korábbi magabiztos dobogósának pozícióvesztése hozta: a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatójaként három évig vezette kulturális toplistánkat, ám Andy Vajna halála után pozícióját nem tudta megőrizni. Helyére, első helyre idén Kolosi Beáta, a Líra Könyv Zrt. vezérigazgatója került, aki a magyar könyvpiac második legnagyobb, kilenc kiadót egyesítő cégét vezeti.

Kilencedik helyen új szereplő Mécs Mónika, aki producere volt a Testről és lélekről, az Oscar tízes listájáig jutott Akik maradtak és a Feleségem története című filmeknek is. Utóbbi jó eséllyel valamelyik A kategóriás filmfesztiválon debütál idén.

Média: az RTL-vezér Vidus Gabriella őrzi helyét

A média szekció legbefolyásosabbja idén is, mint eddig mindig, Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója lett. A második Halkó Gabriella, a TV2 korábbi gazdasági és stratégiai igazgatója*, a harmadik D. Tóth Kriszta, a WMN alapító tulajdonosa. Új név Lipták Tímea, aki Mészáros Kinga távozása óta a legmagasabb szinten lévő nő a Central Médiánál, magazinüzletág-igazgató, a vezetői testület tagja, e mellett a Nemzeti Olvasottság Kutatás (NOK) Felügyelő Testületének tagja. Tizedik helyre pedig Rajki Annamária került fel, aki a Magyar Telekom Nyrt. TV és entertainment-igazgatójaként a szolgáltató csatornakiosztásáról dönt.

Módszertan

A magyar Forbes hatodszor készítette el a Legbefolyásosabb magyar nők listáját – talán a legszubjektívebb listánkat mind közül. A legnagyobb jelentőségük azért itt is a konkrétumoknak volt (például, hogy az adott vezető milyen pozíciót tölt be, mekkora büdzséért és létszámért felel), és fontos volt, hogy az elmúlt egy év alatt a korábbiakhoz képest hogyan változott mindez, milyen eredményeket ért el, merre ível a karrierje vagy az általa vezetett cég, intézmény pályája. Utóbbinak köze lehet ahhoz is, hogy a vezető mennyire ápol jó kapcsolatokat a piac és az ország más befolyásos vezetőivel, milyen lobbierővel bír a piaci szervezetekben, a kormányzati körökben vagy nemzetközi szinten. Képletesen: hány telefonnal éri el a miniszterelnököt, és ha az fel is veszi a telefont, megfontolja-e a kérését.

Végső soron a lista összeállításakor fontos volt az is, hogy mekkora a felhajtás egy-egy személy körül – milyen eléréssel rendelkezik az informális szakmai és női körökben; vállal-e közéleti szerepet, vállal-e kockázatot és pluszmunkát azért, hogy a környezetét is fejlessze, kiáll-e fontos társadalmi ügyekért, akár a cége nevében is, hajlandó-e véleményt formálni. Mert nem elég, ha valakinek befolyása lehet – az számít, ha élni is akar vele.

2020-ban is kizárólag magyar és Magyarországon élő vezetőket vettük figyelembe. Az adatok jelentős részét a Bisnode női cégvezetőket és tulajdonosokat gyűjtő kimutatása biztosította a Forbesnak. A további információk begyűjtésében több tucat háttérbeszélgetés és informátor segítette a munkánkat. A lista szereplőinek sorrendjéről a fenti kritériumok figyelembevétele mellett döntött a Forbes szerkesztősége.

*Frissítés: lapunk megjelenésével egy időben értesültünk arról, hogy Halkó Gabriella már nem a TV2 munkatársa. Kapcsolati tőkéje továbbra is jelentős, így fenntartjuk, hogy egyike a legbefolyásosabb nőknek a magyar médiapiacon.

Oszd meg!