Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Világrekord: fociklub ennyi pénzt még soha nem keresett

Soha egyetlen klub sem volt még a futballtörténelemben, melynek bevételei meghaladták volna a 900 millió eurót. Az FC Barcelona kiugróan sikeres pénzügyi évéhez kellett Neymar is. 

A klub mai igazgatósági ülésén elfogadták a 2017/18-as szezon beszámolóit is, melyek szerint rekord árbevételt ért el az egyesület, 914 millió euró folyt be a katalánok kasszájába az előző szezonban – adta hírül a barcelonai Sport. Az ezt megelőző, 2016/17-es idényben a klub nettó árbevétele 708 millió euró volt.

Az impozáns növekedés oka egyetlen üzlet: a brazil Neymar 222 millió eurós kivásárlási árát a Paris Saint-Germain katari tulajdonosa ugyanis kifizette a szezon elején.

Bár egyik legjobbját elveszítette, a Barcelona végül nagyon stabilan és jól teljesített, bajnok és kupagyőztes lett, de a BL-ben meglepetésre kiejtette az AS Roma.

A Deloitte legfrissebb kimutatása szerint a Barcelona tavalyelőtti forgalma 648,5 millió euró volt, de ebben csak a meccsnapok, a televíziós jogdíjak és a szponzorbevételek vannak benne, az, hogy a játékospiacon mennyit nyert, nem. Ezzel az eredménnyel a 2016/17-es szezonban a Barca csak a harmadik legtöbbet kereső klub volt, a Manchester United és a Real Madrid is megelőzte. A transzfereket ideszámítva sem érte el ugyanakkor egyik klub teljes bevétele sem a 900 millió eurót. Ez most a Barcának sikerült. Ugyan 105 millióért megvették az egy napja friss világbajnok francia Dembelét, majd  a téli szünetben 160 millióért megszerezték a brazil Coutinhót, a játékospiacon a tavalyi szezonban végül pozitív mérleggel zárt a klub (a Telegraph szerint ráadásul a Barcának kevesebbe is került a brazil középpályás, aki annyira menni akart már a Liverpoolból, hogy 12 millió euróval beszállt saját vételárába).

Soha nem volt ekkora a kiadási oldala sem a klub pénzügyi egyenlegének, mint most: 882 millió euró. Adózás után a nettó eredmény így végül 13 millió euró lett. Ez azt jelenti, hogy 2010 óta eddig egyetlen évben zárt veszteséges szezont a klub (2011-ben, ennek a szezonnak az elején távozott az összesen 80 millió euróért vásárolt Ibrahimovic, a Milan 2011-ben, egy év kölcsönjáték után 24 millióért elvitte), azóta – a forgalomhoz képest – mindig szerény nyereséggel zárták a szezont.


Ez a világbajnokság hazugsága a fociról – interjú Hegedűs Henrikkel

 

"A konformitás az egyik legszomorúbb dolog, ami a kreativitással történhet."

Evan Spiegel, a Snapchat alapítója