Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A hónap üzlete: Ashton Kutcher magyar startupba szállt be befektetőként

Az amerikai színész-befektető Fehér Gyulával közösen fektetett be a Bitrise-ba, akik a hónap üzletét hozták össze az Outlyer felvásárlásával. Négy-öt éven belül tőzsdére mennének.

A gyorsabb hal megette a lassabbat – ezzel a felütéssel választottuk a Bitrise-t a hónap üzletének az áprilisi Forbes Start rovatban, miután felvásárolták az angol-amerikai Outlyert. Nem minden nap vesz magyar startup külföldi céget – a Prezi volt a legutóbbi –, de a Bitrise óriási tempóban növekszik, amit az is mutat, hogy Birmacher Barnabás CEO-t és Balla Dániel CPO-t San Franciscóban értük utol, miközben a csapat egy része a harmadik legnagyobb piacukon, Japánban turnézott.

Az üzlet hátteréről beszélgetve még egy nem mindennapi információt is megtudtunk:

a Bitrise legutóbbi befektetési körében Ashton Kutcher amerikai színész is beszállt a cégbe angyalbefektetőként.

A mobilalkalmazás-fejlesztők munkáját egyszerűsítő startupot Pistyur Vera és Fehér Gyula ajánlották a hollywoodi színész-befektető figyelmébe. A befektetést még 2017 végén hozták tető alá azután, hogy Ashton Kutcher Budapesten járt felesége forgatása miatt, és Fehér Gyulával megnézték a budapesti cégközpontot. Kutcher mellett a Ustream-alapító is beszállt egy angyaljeggyel a magánvagyonából abban a körben, amikor az OpenOcean 3,2 millió dollárt tett vezető befektetőként a cégbe. A befektetett összeget és tulajdonrészt nem kívánják a felek nyilvánosságra hozni.

A Bitrise ezzel egyébként Fehér Gyula és Pistyur Vera most induló befektetőcégének első startupja. Noha az üzlet már korábban megtörtént,  „magával hozza ” a tulajdonrészt az Oktogon Ventures portfóliójába.

Fehér Gyula otthagyja az IBM-et, milliárdosokkal és ismert startuparcokkal indít befektetőcéget

Kutcher az elmúlt években már inkább befektetéseiről híres, mint a film- és sorozatszerepeiről: többszáz millió dolláros befektetési portfóliót hozott össze üzlettársával, Guy Oseary-vel közösen, olyan startupokba szálltak be jó időben, mint az Airbnb, Skype, Spotify vagy a Shazam. Az Uberbe még 2011-ben tettek 500 ezer dollárt, ez a tulajdonrészük most több mint százszorosát éri a tőzsdére készülő cégben.

Amerikában általánosságban a legalább háromszoros hozamot elérő kockázati tőkealapokat szokták eredményesnek nevezni – Kutcher alapjának több mint nyolcszoros hozamrátája a legerősebb kockázati tőkebefektetők közé emeli, az amerikai Forbes a legfontosabb techbefektetők között tartja őt számon.

A magyar szál pedig ott indult, hogy

Kutcher a Ustreamben is korai befektető volt, amit végül Fehér Gyula az IBM-nek adott el, és azóta is tartják a kapcsolatot.

Ashton Kutcher a Forbes 2016. áprilisi címlapján. Forrás: Forbes.com

Ashton Kutcher a Forbes 2016. áprilisi címlapján. Forrás: Forbes.com

Újabb kör a Y-Combinatorben

A Bitrise volt 2017-ben az első magyar csapat, akik bejutottak a világ leghíresebb startupprogramjába, most nyertek maguknak még egy kört:

Birmacher Barnabást beválogatták a Y-Combinator vezetőképző programjába.

Ide a növekedési szakaszba lépő, 50 főnél nagyobb startupok vezetői pályázhatnak, összesen tíz-tizenketten juthatnak be egy kurzusra. A videóbeszélgetés során elmondta, itt olyan információkat tudhat meg, amiket amúgy több évbe telne megtanulni a saját bőrükön. A nyolchetes kurzus során cégvezetőkkel vacsorázhat, ahol megvitathatják a cég gyors növekedéséből adódó kihívásokat, például miként építse fel a cég menedzsmentet.

Cél a tőzsde

A jövőbeli terveikről elárulták, hogy az idei évre is azzal számolnak, hogy megháromszorozzák a bevételüket, az év végére pedig a jelenlegi 60 főről 100-120 főre nőnek, és egy belső értékesítési csapatot állítanak fel. Két legnagyobb piacukhoz, az USA-hoz és az Egyesült Királysághoz lassan felzárkózik Japán, most annak a piacnak a fejlesztésével foglalkoznak. Messzebbre tekintve a távlati céljuk, hogy

négy-öt éven belül az amerikai techtőzsdére, a NASDAQ-ra vigyék a Bitrise-t, ehhez 100 millió dolláros bevétel a küszöb.

Borítókép: Orbital Strangers

Oszd meg!