Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

lakás flat ingatlan

Fellélegezhet a használtingatlan-piac: 2014 vége óta nem drágultak ilyen enyhe mértékben a lakások

Folytatódik az áremelkedés a lakáspiacon, az ingatlan.com elemzése szerint az új lakások nagyobb mértékben drágultak, mint a használtak. Ez utóbbiak árnövekedése mérséklődött, 2014 vége óta nem volt ilyen alacsony.

Jelentősen, átlagosan 12,2 százalékkal drágultak az új lakások 2017 harmadik negyedévében 2016 azonos időszakához képest. Az ingatlan.com szerint január közepén a legnépszerűbb kategóriába tartozó,  50-70 négyzetméteres új lakások budapesti négyzetméterára 673 ezer forint volt, Győrben 337 ezer, Debrecenben 396, Szegeden pedig 383 ezer forintot kellett a vevőknek egy-egy négyzetméterért fizetniük.

Az, hogy miért drágulnak az új lakások ennyivel nagyobb mértékben a régieknél, két fő okra vezethező vissza Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint. Egyrészt az elmúlt években hiány volt az új lakásokból, ami fokozott keresletet generált. Másrészt jelentősen emelkedett az új lakások építésének költsége, főleg az utóbbi időszakban jellemző munkaerőhiány és az építőanyagok iránti megnövekedett kereslet miatt.

Az elemzés kitér a lakáspiac másik fontos mutatójára, az adásvételek számára is. 2017 első kilenc hónapjában 95 ezer tranzakció történt, ami a 2016-os hasonló időszakhoz képest 4 százalékos emelkedést jelent. A növekedés országos szinten volt jellemző, Budapest stagnált, itt az Otthon Centrum elemzése alapján is csillapodik az elmúlt évek őrülete. Balogh szerint a fővárosiak egyre kevésbé hajlandóak lakást vásárolni ilyen magas árakon,

jóslatai szerint a 2015-2017 között megfigyelt 15-20 százalékos éves szintű áremelkedés 2018-ban már jóval szerényebb lehet.

Árcsökkentésre azért nem kell számítani idén sem.

Az elemzés szerint a használt lakások áremelkedése szelídült. A KSH legfrissebb adatai alapján a használt lakások 2017 harmadik negyedévében 8,4 százalékkal drágultak 2016 azonos időszakához képest, hasonlóan alacsony drágulásra a használt lakásoknál utoljára 2014 utolsó negyedévében volt példa. Jó hír a másodkézből lakást vásárlók számára, hogy a lassuló áremelkedés Balogh szerint idén tovább folytatódhat, ami kiszámíthatóbbá és fenntarthatóbbá teheti majd az ingatlanpiacot 2018-ban.

Borítókép: Valentin Lacoste / Unsplash

Oszd meg!