Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Étienne Beauregard-Riverin / Unsplash

Családi házat nehéz eladni, a panelt viszik, mint a cukrot

A paneleket tudjuk a leggyorsabban eladni, valamivel lassabban a téglalakásokat. Családi ház eladásánál viszont készüljünk fel lelkileg, hogy fél év is eltelhet a hirdetésfeladás és az adásvétel között. Még mindig Budapesten van a legegyszerűbb dolgunk, de kezd belassulni a használt lakások piaca, a vidék pedig zárkózik fel. 

A panellakásokat a legkönnyebb eladni az egész országban, átlagosan 71 napig kell hirdetni az Otthon Centrum elemzése szerint. Budapest a legjobb hely, ha valaki szabadulna a panellakásától, de nincs számottevő különbség az ország többi részében sem.

Ami látszik itt is, hogy az ingatlanpiaci pörgés már kiszabadult Budapestről – a főváros lassul, másfél héttel többet kell várni, mint 2015-ben. Mindeközben a Budapesten kívüli panelek egy héttel kevesebbet töltöttek a piacon 2017-ben 2016-hoz képest.

A panelnál nehezebb dió a téglalakás, itt már érezhetjük a frissen átadott újépítésű lakások hatását. 2016-ban 80 nap alatt keltek el átlagosan, addig erre 2017-ben 99 napot kellett várni a hirdetőnek. De az ország többi részében is körülbelül 100 nap alatt kelnek el.

Vannak olyan lakások, amiket egy héten belül elkapkodnak – bár csak alig 2 százalékuk –, ezek főleg a belvárosban vannak, és viszonylag kicsik, átlagosan 42 négyzetméteresek.

Aki használt családi házat szeretne eladni, az vágja a legnehezebb fába a fejszéjét,

átlagosan fél évet simán számolhat az eladással. Csendes környék mellett a viszonylag kisebb házak a nyerők: amiket egy hétnél hamarabb elkapkodnak, azok átlagos mérete 85 négyzetméter. Az egyedi ingatlanokat jól viszik, a túltolt egyediséggel viszont könnyen a másik végletben találhatjuk magunkat az Otthon Centrum szerint.

És mire számítsunk, ha 2018-ban akarunk használt lakást eladni? Óriási változásra semmiképp. Budapesten csillapodni látszanak a kedélyek a pár évvel korábbi őrülethez képest, ahogy egyre több új lakás kerül a piacra, a vidéki ingatlanpiac pedig folyamatosan zárja az ollót a fővároshoz képest.

Tanulság: a jól belőtt árral és a viszonylag kisebb méretű ingatlanokkal könnyebb dolgunkon lesz.

 

Borítókép: Étienne Beauregard-Riverin / Unsplash

Oszd meg!