Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Felháborodott a halott munkások hírén, nem szállít gyepet a katari vb-re egy holland cég

Közben a norvég válogatottat is egyre többen kérik: ha kijut se induljon el a jövő évi labdarúgó-világbajnokságra, mert Katar embertelenül bánt a kelet-ázsiai építőmunkásokkal.

Az osztrák Der Standard ír arról, hogy a szakmában jó hírnévnek örvendő Hendriks Graszoden a korábbi megállapodásokat felrúgva nem szállítja el Katarba a megrendelt gyepszőnyegeket a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra. A heythuyseni vállalat a sivatagi államban uralkodó embertelen munkakörülményekkel, illetve a drága szállítási költségekkel indokolta a döntését.

„Tisztában voltunk vele, hogy haltak meg emberek az építkezések során, de azt nem tudtuk, hogy 6500-an” – mondta a cég szóvivője, Gerdien Vloet. Vloet hozzátette, a céget mélyen megrendítették a számok, az pedig nagyon meglepte őket, hogy a FIFA nem avatkozott közbe az elmúlt években.

A brit The Guardian még februárban közölt riportot, amiben megírták: a világbajnoki rendezés jogát 2011-ben elnyerő Katarban az elmúlt tíz évben 6750 dél-ázsiai munkás vesztette életét a nem megfelelő munkakörülmények miatt az építkezéseken.

Egy ember, aki görcsösen kapaszkodott a hirtelen jött hatalomba – és saját trolljai miatt kattant rajta a bilincs

A legtöbb halálos áldozat – 2711 – indiai volt, mellettük nepáliak (1641), bangladesiek (1018), pakisztániak (824) és srí lankaiak (557) vesztették életüket.

A The Guardian cikke kiemeli, hogy a családok jellemzően a fő kenyérkeresőjüket vesztették el, küzdeniük kell a kártérítésért és alig tudnak valamit szerettük halálának körülményeiről.

A király biztosan otthon marad

Jelentős tapasztalattal rendelkező partnert vesztettek a katari szervezők a Hendriks Graszodennel: a holland vállalkozás szállított gyepet a 2006-os németországi vb-re, majd a 2008 és a 2016-os Európa-bajnokságra is.

A HG az első cég, amelyik nyíltan vállalja, hogy a munkások jogainak semmibevétele miatt szakít a katari szervezőkkel.

Hollandiában már eddig is komoly felháborodás kísérte a világbajnokság előkészületeit. Februárban a parlament úgy döntött, hogy sem az uralkodó, sem a miniszterelnök nem látogathat majd a vb-re. Emellett a külügyminisztérium is lefújt egy vállalatoknak tervezett utazást a közel-keleti államba.

Norvégia is felháborodott

A németalföldiek mellett Norvégiában is komoly vihart kavartak a Katarból érkező hírek. Ott több klub és szurkolók is a vb bojkottjára kérik a nemzeti csapatot, és azt akarják elérni, hogy a Borussia Dortmund csatára, Erling Haaland álljon az ügy élére.

Martin Ödegaard és Erling Haaland. Nem csak a pályán várnak tőlük sokat a szurkolók Fotó: Football Sundays / Facebook

Újságírók kérdésére válaszolva Martin Ödegaard, a válogatott 22 éves csapatkapitánya azt mondta a bojkottról, hogy  „fontos, hogy arra koncentráljunk, miképpen tudunk változást elérni”.

A vb bojkottját nem utasította el egyértelműen, igaz, mellé sem állt. „Inspirálónak és izgalmasnak tartom, ami történik” – mondta az Arsenal középpályása, aki hozzátette, nagyszerűnek találja, hogy Norvégiában ilyen sokan foglalkoznak az üggyel.

A 2022-es katari világbajnokság európai selejtezői márciusban kezdődnek.

Borítókép: Az al-Vakra-stadion építése Fotó: The New York Times / Facebook

Oszd meg!