Egy kanadai tüntetés Ukrajna mellett. Fotó: Cody West // Unsplash
Fotó: Egy kanadai tüntetés Ukrajna mellett. Fotó: Cody West // Unsplash
rövid hír

Dögölj meg, Putyin! – a Facebook megengedi, hogy ezt most kiírd magadból

Forbes
2022. március 11. 2 perc olvasás

Lehet Facebook-posztokban gyűlölködni az orosz katonák irányába, vagy akár az orosz elnök halálát is kívánhatjuk, legalábbis ideiglenesen és csak néhány országból – de például nálunk is. Az orosz civilek elleni gyűlöletbeszéd továbbra is tilos.

Ahogy az RTL.hu is kiszúrta, a Reuters birtokába került egy belsős levelezés a Facebook közösségimédia-oldalt birtokló anyavállalattól, a Metától, melyből kiderült: változtak a gyűlöletbeszédről szóló irányelvek, legalábbis ideiglenesen nem törölnek olyan posztokat, amik az Ukrajnát megszálló orosz katonák elleni erőszakos cselekményekre buzdítanak.

Az Ukrajnához közeli országok felhasználóival, így a magyarokkal szemben is megengedőbb lesz a cég, akik így most akár Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint a belarusz elnök, Alekszandr Lukasenka halálát is kívánhatják.

Az értesülést a Meta is megerősítette: békeidőben az olyan mondatok, mint a „halál az orosz megszállókra”, vagy más politikai önkifejezések szembemennének az oldal erőszakos beszédről szóló szabályaival, de ezektől most egy időre eltekintenek.

Ugyanakkor a cég kiemeli: orosz civilek ellen uszítani ezután is tilos lesz.

A teljes országlista, ahol érvényes a változtatás: Örményország, Azerbajdzsán, Észtország, Georgia, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, a már említett Magyarország, és természetesen Ukrajna.


Ez is egyfajta módja a háborús szorongás leküzdésének, de itt van a Forbes.hu-tól hat másik hasznos tanács is:

Borítókép: egy kanadai tüntetés Ukrajna mellett. Fotó: Cody West // Unsplash