Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Facebook kutatása szerint az Instagram káros a tinikre – a cég terel, mégis leállt az Instagram Kids fejlesztésével

Parkolópályára tette a Facebook a 13 év alattiaknak szánt Instagram tervét, az Instagram Kidst. A cég előbb meghallgatná a szülőket, szakértőket, döntéshozókat és szabályozókat – írta Adam Mosseri, az Instagram vezetője. Nem puszta jó szándékból tesznek így.

Saját vizsgálatában jutott arra a Facebook, hogy a tulajdonában lévő Instagram káros a tinédzser lányok mentális egészségére írtuk korábban a Forbes.hu-n.

A The Wall Street Journal tárta fel annak a többéves kutatásnak az eredményét, amit a Facebook házon belül készített. Azt vizsgálták, hogy milyen hatása van a tulajdonában lévő Instagram a tizenéves lányok önképének alakulására és mentális egészségére. Legalább három év adatait vizsgálva jutottak arra, hogy az Instagram használata mélyrepülést okoz a tinik mentális egészségében.

Három tizenéves lányból egynek az Instagram hatására torzul a testképe, és az fotómegosztó alkalmazás jelentősen hozzájárul a fiatalkori szorongás és depresszió kialakulásához

– derül ki a tanulmányból. 

Saját tanulmányában ítélte mentális egészségre károsnak az Instagramot a Facebook, mégsem hozták nyilvánosságra a kutatást

A Facebook terel

A Facebook kutatási vezetője, Pratiti Raychoudhury ugyanakkor tagadja, hogy a fejlesztés leállításának köze lenne a tanulmányhoz.

Az Instagram a fiók létrehozását minimum 13 évhez köti, de a rendszert egyszerű kicselezni és fiatalabb gyerekek sokasága használja a felületet – írja a BBC. A Facebook részéről korábban úgy nyilatkoztak a BBC News-nak, hogy az Instagram Kids praktikus megoldást nyújtana arra, hogy a gyerekek hazudnak a korukról azért, hogy hozzáférjenek az alkalmazáshoz.

Szerintük a gyerekverzióval a tinik a koruknak megfelelő módon használhatják az applikációt.

Áprilisban a Campaign for a Commercial-free Childhood (Reklámmentes gyermekkorért kampány) nevű szervezet tiltakozását kilencvenkilenc alcsoport és tag írta alá. A tiltakozók szerint a külsőségmániás alkalmazás veszélyes a gyermekek egészségére és magánéletére, és felszólították a Facebookot az Instagram Kids leállítására.

Felszólítják a törvényhozók az Instagramot, hogy állítsa le az app gyerekeknek szóló verzióját

Szigorúbb felügyelet

Adam Mosseri, az Instagram vezetője egy újabb bejegyzésében elmondta, hogy továbbra is úgy gondolja, jobb, ha a 10-12 éves korosztály számára célzottan készül az Instagram gyerekeknek szánt verziója, mert ez sokkal megbízhatóbb módszer, mint a korazonosítóval ellátott eredeti alkalmazás.

„A valóság az, hogy a gyerekek már online élnek” – mondta.

Az Instagram Kids szüneteltetéséig a cég az új szülőfelügyeleti rendszer fejlesztésén dolgozik, ez jelenleg a 13-19 éves korosztályt érinti. A következő hónapokban újabb bejelentéseket ígérnek. Mosseri tagadta, hogy a leállásnak köze lenne a WSJ által kiszivárogtatott belső vizsgálathoz, de azt elismerte, hogy az eredmény sok kérdést felvet.

A Facebook szerint:

  • a felmérés csupán kevés tinédzser adataira támaszkodott
  • szándékosan az Instagram legnegatívabb aspektusaira összpontosított
  • a tizenkét felsorolt problémából a testképzavar volt az egyetlen negatív hatás, amit az Instagram számlájára írtak.

Az olyan tech oldalak, mint például a The Verge ugyanakkor úgy ítélik meg, hogy a Facebook sok dolgot eltussol a tanulmányból. Hallgat például arról, hogy az Instagram mekkora függőséget okozhat a tinédzsereknél. Sokan most azt követelik, hogy a Facebook tegye nyilvánossá a kutatás eredményeit.

Kiemelt kép: Dmitriy Tyukov

 

Oszd meg!