Fotó: afganisztán, afgán Forrás: Ehimetalor Akhere-Unuabona/Unsplash
rövid hír

A Facebook is próbálja elrejteni afgán felhasználóit a tálibok elől

Forbes
2021. augusztus 23. 2 perc olvasás

A közösségi médiaplatform több biztonsági lehetőséget kínál azoknak az afgánoknak, akik tartanak a tálibok megtorló akcióitól.

Minden afganisztáni felhasználójánál letiltotta a barátok listájának láthatóságát, illetve még az ismerősök sem tudnak keresni egy másik felhasználó barátainak listájában – közölte a Facebook biztonságért felelős részlegének vezetője, Nathaniel Gleicher. A lépésre azért szánták el magukat, mert bár a Facebook tiltja, illetve korlátozza a tálibok regisztrációját a közösségi médiában, mégis megszaporodtak az ország hatalomátvételét követően a tálibokhoz köthető fiókok  – írja a The New York Times.

Ezekkel a fiókokkal a tálibok feltérképezhetnék az afgánok tevékenységét, ami megtorlások, retorziók alapja is lehetne.

Márpedig hiába hirdettek amnesztiát és békét a tálibok, helyi beszámolók szerint módszeresen keresik fel és büntetik meg, illetve gyilkolják meg a tálibellenes ideológiát hirdetőket.

A Facebook az automatikus átállítás mellett azt javasolta a felhasználóknak, hogy fontolják meg a biztonsági beállításaik, illetve a profiljuk láthatóságának módosítását.

Bár a tiltó intézkedések miatt a tálibokhoz köthető befolyásosabb hangadók száma csökkent, azok a Twitterre költöztették tevékenységüket.

Egyelőre küzdenek a közösségi oldalak, hogyan lehet korlátozni egy nyugati szemmel nem tolerálható politikai és ideológiai közösséget, ami mára egy országot irányít.

Az Egyesült Államok és a NATO közel húsz év költséges háború után vonult ki Afganisztánból, ám az afgán kormányerők teljesen megadták magukat a vallási fundamentalista tálib erőknek.

Kína benyomulhat Amerika helyére, Afganisztán természeti kincseire pályázik

 

Borítókép forrása: Unsplash