Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezért szeretik hivatásukat a magyar szakmunkások

Az égető szakmunkás-hiány közepén a Mapei Kft. 100 szakembert kérdezett meg, mit szeretnek a szakmájukban és miért ajánlanák a fiataloknak. Meglepő a válaszuk.

A válaszadó szakemberek 30%-a a biztos megélhetést emelte ki legfőbb érvként. Szinte mindannyian rámutattak, hogy a jó, megbízható munka biztos megélhetést jelent, különösen vállalkozóként.

Egyikük így vallott erről: „Az építőipar egy nagyon nehéz fizikai munka, de egy jól elkészített munka évek múlva is visszaköszön. Büszke lehet rá az ember, az épületek előtt elhaladva jó rácsodálkozni, hogy ezt a épületet is én készítettem, vagy burkoltam. 10-20 év múlva is még ajánlanak mint kivitelezőt, és nem kell hirdetnem magamat és várni a munkára. Ma már eljutottunk arra a szintre, hogy a munka vár ránk.”

Alkotás, önmegvalósítás

A megkérdezett szakemberek 26%-a a maradandó alkotás létrehozásának élménye miatt ajánlaná a szakmát a fiataloknak. „Sokkal jobb, mint éveken át egy számítógép előtt ülni” – fogalmazta meg egyikük. Mindegy, hogy egy konyha burkolásáról, vagy egy ház építéséről van szó, a szakemberek a változatos, kreatív, alkotást szeretik, melyhez hozzájárul a megrendelők jó munkával kivívott tisztelete, elismerése és megbecsülése.

„Kétségtelen tény, hogy az építőmunkák látványos és kézzelfogható eredményekkel járnak, könnyű megtalálni az értelmét. Emellett a szakemberek új kihívásokkal találkoznak, folyamatos a fejlődés a technológiák, a felhasznált anyagok és módszerek terén, ami állandó szakmai fejlődést kíván a szakemberektől. Mindez a Csíkszentmihályi Mihály átal leírt flow élmény alapja, amitől egy munka jó” – mutat rá Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A maga ura

A megkérdezett – vállalkozó – szakemberek 15%-a szabadságot emelték ki fontos érvként. A szabadság érzését adja, hogy maguk oszthatják be az idejüket, és megválogathatják a munkát és azt is, hogy kivel dolgozzanak. Utóbbi igencsak fontos előnyként merült fel: a szakemberek szeretik a munkájukban a jó hangulatot, a társaságot, a „szakikra” jellemző bajtársiasságot.

A társadalom felelőssége is

„Az, hogy mára a nem fehér galléros szakmák »cikivé« váltak, a társadalom felelőssége is. Ha nem ismerik el például az építő munkákat, ha a a benne dolgozók nem kapnak megbecsülést, akkor a fiatalok nem fogják választani” – vélekedik Markovich Béla.

Nincs elég betanított munkás, se bolti eladó, se programozó – olvasd el a Forbes saját, friss összeállítását a szakmunkáshiányról!

Oszd meg!