Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: why kei // Unsplash

Ezeknek a szakmáknak hozta a legnagyobb fizetésemelést 2018

Mind a hirdetők, mind a jelentkezők száma nőtt az álláspiacon 2018-ban az előző évhez képest. A munkaerőhiánnyal legjobban a sofőrök és a gépkezelők jártak, de a szak- és fizikai munkások is napról-napra több lehetőség közül választhatnak.

A jó munkaerő megszerzéséért folyó küzdelemben egyre több cég teszi nyilvánossá az adott pozícióhoz tartozó fizetést is. Ez mindenképpen megéri, az ilyen hirdetéseket akár 72 százalékkal is többen nyitják meg – derül ki a Profession.hu állásközvetítő portál friss 2018-as visszatekintéséből. Tavaly összesen 10 százalékkal több cég adott fel hirdetést a Profession.hu oldalán, mint 2017-ben. A jelentkezések száma 5 százalékkal növekedett.

A sofőröknek és a gépkezelőknek jelentős növekedést hozott a 2018-as év, átlagosan 15 százalékkal kaptak magasabb fizetési ajánlatokat, mint egy évvel korábban.

Utóbbiak rendkívül sok ajánlat között válogathatnak: a feladott hirdetések száma alapján ezek a pozíciók a 8. helyen állnak, míg jelentkezés alapján a top 20-ba sem kerülnek be.

Szakmunkásokra és fizikai munkásokra van a legnagyobb szükség

A munkáltatók által feladott hirdetéseknél mennyiségben az első két helyen szerepelt a „szakmunka” és a „fizikai segédmunka” kategória.

A cégek összességében 23 százalékkal több dolgozót kerestek szakmunka címkével, míg az ezekre érkezett jelentkezések száma 19 százalékkal növekedett. Fizikai segédmunka esetében a 12 százalékkal több pozícióért 10 százalékkal többen érdeklődtek.

Keresletben a legnagyobb emelkedés a „vendéglátás” (31%), az „adminisztráció, asszisztens, irodai munka” (29%) és az „egészségügy, gyógyszeripar” (25%) kategóriákban volt megfigyelhető, míg az álláskeresők 2018-ban a „vendéglátás” (27%), a „mezőgazdaság, környezet” (20%) és a „szakmunka” csoportokba sorolt pozíciókra lettek nyitottabbak.

A meghirdetett munkaköröknél nem sokat változott a listavezetők sorrendje, továbbra is bolti eladót/pénztárost, illetve betanított munkást kereső hirdetésekből volt a legtöbb, a programozókat viszont – egy helyet előrelépve – letaszították a dobogóról a raktárosok. Az álláskeresők az adminisztrátor, területi képviselő és bolti eladó/pénztáros pozíciókra jelentkeznek a legtöbben.

Befagyott a közszféra

A nyári létszámstop, majd az őszi leépítések határozottan látszódnak az állami intézmények hirdetésszámában és a jelentkezésekben is.

45 százalékkal kevesebb hirdetésre 41 százalékkal kevesebb jelentkezés érkezett, mint 2017-ben. Az oldal elemzői szerint 2019 elejétől ez a kategória is visszaáll majd a megszokott számaihoz. A „közigazgatás” mellett egyedül az „üzleti támogató központok” és az „IT programozás és fejlesztés” kategóriában volt megfigyelhető kisebb csökkenés a hirdetések számában.

2018 utolsó negyedévében több megyében is látványos növekedés volt megfigyelhető, Baranyában 35, Somogyban 33, Vasban 28, Győrben pedig 23 százalékkal több hirdetést adtak fel a helyi vállalkozások, mint 2017 azonos időszakában.

fotó: why kei // Unsplash

Oszd meg!