Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezekben az országokban legtöbb a betöltetlen állás

Amikor a munkáltatók nyitott pozíciókba keresnek embereket, hirdetéseket posztolnak online, sokszor apróhirdetéseket, elmondják kapcsolataiknak és alkalmazottaiknak, hogy munkaerőt keresnek. Aztán, ha betöltötték az állást, a hirdetést törlik. Viszont, ha nem sikerült betölteni a pozíciót a hirdetés ott marad.

A Forbes.com megkérdezte az Indeed.com-ot, egy online állásközvetítő oldalt, több mint 16 millió hirdetéssel világszerte, melyek azok az országok, ahol a legtöbb állás betöltetlen már több mint két hónapja.

A cég szerint a 60 napnál hosszabb ideig futó hirdetések azt mutatják, hogy bizonyos pozíciókat sokáig nyitva tartanak, aminek több oka lehet: nem találják a megfelelő tehetséget, több embert vesznek fel ugyanarra, vagy egyszerűen nincs rajtuk nyomás, hogy gyorsan betöltsék a pozíciót.

A top 12 ország közül, akiknek az álláshirdetése több mint 60 napig aktív volt, az utolsó helyezett Kína. Itt 2016-ban csak az álláshirdetések 0,9 százaléka volt ennyi ideig nyitott. Ez fejlődés az előző évhez képest, amikor 1,4 százalék volt ez az arány.

A 11. helyen Oroszország van, itt mindössze az állások 2 százaléka volt két hónapnál tovább betöltetlen 2016-ban. A 10. Brazília a maga 7,7 százalékával, utána Japán és Olaszország jön 11,2, illetve 11,9 százalékkal.

A listában harmadik helyen Németország 21,4 százalékkal, második helyen Kanada 22,3 százalékkal.

Az első? Az Amerikai Egyesült Államok 27,5 százalékkal.

Persze ez a lista torz is lehet: az oldal leginkább az amerikai piacon ismert, a helyi piacokon helyi megoldások működnek, Magyarország is olyan ország, ahol a jól bevált helyi márkákon keresnek munkát az emberek, és embereket a munkáltatók.

Az Indeed szakértője szerint viszont az is az oka a hosszú ideig betöltetlennek látszó állásoknak, hogy azok az ágazatok, amelyek felépültek a gazdasági válságból, több munkatársat keresnek. Míg azok az országok, ahol lelassult a gazdasági növekedés – ilyen például Olaszország, Brazília, Japán és Oroszország – lejjebb vannak a listán. Kína érdekes eset: a gazdasági lelassult, de viszonylag erős maradt.

Oszd meg!