Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

“Ez az én sztorim arról, hogy csináltam céget, lettem rákos, szereztem 1 millió dollárt, és lettem rákos újra”

Khallil Mangalij egy huszonéves kanadai startupper, aki elkezdte videóra venni, ahogy a startupja felpörög – és akkor sem kapcsolta ki a kamerát, amikor rákot diagnosztizáltak nála.

Az alapítóknak (Khallil Mangalij, Zain Manji és Arif Bhanji) egy pofonegyszerű problémája volt – egyiküknek fel kellett tennie a téligumit az atójára, de a környékbeli gumisoknál teltház volt, úgy kellett külön levadásznia valakit, aki megcsinálja. Úgy voltak vele, hogy milyen kényelmes lenne, ha egy alkalmazással házhoz lehetne hívni az autószerelőt, kifejezetten ilyen csip-csup melókhoz.

A srácoknak volt pár látványosan elvérzett ötletük, mint például az esküvői Airbnb, de ez nem zavarta őket. A Fiix (eredeti nevén TyreSwap) gyorsan népszerű lett, az első hónapban több száz júzerre tettek szert, és – startupoknál sokszor meglepő módon – még pénzt is kerestek vele. A felhasználók viszont többet akartak a gumicserénél, Mangalij-ék kénytelenek voltak rebrandelni a terméket, és bővíteni a szolgáltatásportfóliójukat.

A srác szoftvermérnökként végzett az egyetemen, a diplomaosztó után az Ubernél várta egy állás. Bár mondták neki, hogy inkább foglalkozzon a cégével, Mangalij inkább biztosra ment, és elfogadta az állást.

A dolgok akkor fordultak nagyot, amikor az egyik Snapchat-fejes meglátta bennük a lehetőséget, és a segítségével bejutottak a világ egyik legjobb accelerátorprogramjának, az Y Combinator-nak az előszobájába. Mangalij felhívta az Ubert, és felmondott, hogy a Fiix-szel foglalkozhasson. Az Y Combinator húszezer dolláros ösztöndíja mellé az újdonságokkal foglalkozó Product Hunt is megtalálta az őket, és készítettek egy videót a szolgáltatásról – ezzel elindították a lavinát, hatezer százalékkal megugrott a felhasználók száma.

És akkor jött a rossz hír. Rák.

Mangalji bátran ugrott neki, ám a kemó nagyon kemény ellenfél volt. A cégtársai helyette dolgoztak, amikor ő felkelni sem tudott,így csinálták végig a három hónapos kezelést. A kemó után kiderült, hogy a startup bekerült a teljes Y Combinator programba, és a csapat Kaliforniába költözött, és megkezdte a startupper-életet. “Olyan volt, mint a Silicon Valley c. sorozat, egy csomó izzadt srác egy lakásban megpróbál felépíteni egy milliárd dolláros céget.” – mondja ő.

Ám az öröm nem tarthatott sokáig, mert a rák visszatért.

“Nem aggódom, mert ez is csak egy akadály, amit jól kell venni.”

Mangalij felvette az első pillanatot, amikor a haja elkezdett kihullani a kemótól, de azt is, amikor bővült a csapata. A Fiix-et használó szerelők közül már volt olyan, aki saját autót vett, annyi munkát tudott elvégezni az app segítségével.

Jelenleg még messze vannak attól, hogy milliárd dolláros startuppá váljanak, de Mangalij nem adja fel. A betegség, úgy tűnik, visszavonulóban van, ő és a csapata pedig gőzerővel dolgozhat tovább a fejlesztésen -a csatornájukon pedig rendszeresen posztolnak videókat arról, hogy hogy állnak.

Oszd meg!