Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez a város tízezer dollárt fizet, hogy egy évre odaköltözz – és egyre többen próbálkoznak ezzel

Idén nyáron Vermont már felrobbantotta az internetet, amikor bejelentette, hogy hajlandó tízezer dollárt fizetni azoknak, akik munkahelyet váltanak és az államban telepednek le. Most egy újabb város szállt be a buliba.

Az oklahomai Tulsa, a Tulsa Remote nevű program keretében tízezer dollárt ígér azoknak, akik egy évre a városba költöznek, hogy ott dolgozzanak, derül ki a Forbes.comon megjelent cikkből. A pénzen kívül egyéb juttatások is járnak, köztük a helyi co-working iroda ingyenes használata, három havi kedvezményes bérleti díj Tulsa művésznegyedében, bútorozott albérletben.

De miért?

A Tulsa Remote programja nem egyedi, Connecticutban 80 ezer dollár értékű juttatásokkal csábítják a város leendő lakóit. Az elvándorlás és demográfiai csökkenés válaszút elé állítja a kevésbé vonzó karrierlehetőséggel kecsegtető településeket – vagy elöregednek, és kiürülnek, vagy lépnek, és ez nem csak Amerikában, hanem Európában is tapasztalható.

Például a kis olasz városka, Candela, kétezer eurót fizet azért, hogy oda költözzenek, mert egyre inkább zavarja őket, hogy több a temetés, mint a keresztelő (Candela lélekszáma harminc éve még nyolcezer volt, most már a háromezret sem éri el).

Tulsa esetében a cél a város fiatalosítása, a kezdeményezők azt remélik, az ajánlat techcégeket és vállalkozókedvű embereket vonz majd a városba.

Oszd meg!