Üzlet

Megmutatjuk, Ázsia mennyire lehagyta Európát technológiailag – új budapesti techiskola indul

Smejkál Péter
2019. október 29. 3 perc olvasás

Magyar vállalkozóknak szervez szuperintenzív tanulmányutat a Future Tech Institute nevű új iskola, amit Fazekas Barbara, a Green Fox Academy társalapítója és egykori vezetője, valamint a Google-megoldásokban utazó Aliz Technologies alapítottak.

A tíznapos vezetői túra ázsiai techkonferenciákkal, meetupokkal és startupperekkel hozza össze a cégvezetőket, hogy jobban megismerjék és megértsék a helyi techpiac működését, lehetőségeit.

Az iskola első kurzusaira már november elejétől lehet jelentkezni, és várhatóan 2020 februárjában indulnak el, hogy – az alapítókat idézve – „bullshit és buzzwordök nélkül” adjanak hasznos tananyagot.

„Aki fel akar készülni a jövőre, annak érdemes figyelnie Délkelet-Ázsiára. A óriási fizetőképes piacok sűrűsödnek itt. Gondoljunk csak bele: Szingapúr három órás repülési körzetében 600 millió ember él”

– mondja Molnár Balázs, a budapesti székhelyű Aliz Technologies szingapúri irodájának vezetője. A cég többek között a Google-lel is együtt dolgozik, a felhőben és mesterséges intelligenciában utazó fejlesztőcsapat sztoriját az októberi Forbes magazinban írtuk meg.

Egy zuglói irodában üzemel Ázsia első Google Cloud partnere

Mivel a Google Cloud megoldásokban utazó Aliz régóta tevékenykedik a délkelet-ázsiai régióban, segíthet azoknak a magyar cégeknek, amelyek szeretnék megvetni a lábukat a Távol-Keleten, csak nem tudják, mit hogyan kéne tenniük ennek érdekében. Az iskola felépítésében a cég globális ügyvezetője, Boscha István is aktív szerepet vállal.

„A technológiai fejlődés által biztosított új lehetőségek kihasználása nélkül a vállalatok ma már nem tudnak kiemelkedő eredményeket elérni, ezért fontos, hogy minél előbb belevágjanak. Mi pedig be fogjuk nekik bizonyítani, hogy egy új technológia bevezetése lehet iszonyatosan gyors, egyszerű és megtérülő” – mondja.

Optimista álláspont, de csak akkor igaz, ha valaki felkészülten vág bele az ázsiai bizniszbe. Az európaitól sokszor eltérő üzleti és társadalmi szokások, törvények és hagyományok sok esetben csak tapasztalatból ismerhetők meg. Aki viszont nem végtelen pénzzel gazdálkodik, nem is kockáztathat akkorát, hogy esetleg mindent elveszítsen, csak mert nem jól értett egy helyzetet – többek közt ezen segítene a Future Tech Institute, de nem ez az egyetlen célja.

„Rengeteget lehet beszélni a big datáról vagy a machine learningről, de most már elsősorban arra van szükség, hogy az érintettek a saját bőrükön érezzék, mit jelent mindez, és gyakorlati segítséget kapjanak” – mondja Fazekas Barbara. Hozzáteszi viszont, hogy nemcsak olyan vállalkozókat várnak, akik befektetni vágynak Délkelet-Ázsiában, hanem olyan cégvezetőket is, akik a helyi technológiákból szeretnének tanulni.

„Az is célunk, hogy megmutassuk, technológiailag mennyire elhagyta Európát Ázsia. Akik velünk tartanak, láthatják, ott milyen megoldások vannak, ezt hazahozva a helyi vállalkozásaikat is fejleszthetik.”

A bootcampek mellett olyan budapesti workshop is indul, amely a gépi tanulásra épülő rendszerek bevezetésében nyújt segítséget a cégeknek.

Közel 300 millió forintos befektetést kap a kisgyerekes anyukákat is programozóvá képző Green Fox Academy

Kép: Fazekas Barbara és Boscha István – Future Tech Institiute