Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újabb két kínai ingatlanbefektető került bajba az Evergrande után

A Sinic Holdings 250 millió, a China Properties Group pedig 226 millió dollárnyi fizetési kötelezettségét nem tudja teljesíteni.

Nem tudja tartani a lejáró kötvények, illetve kamatok kifizetését a befektetői felé a Sinic Holdings, a CNBC szerint a hétfőn lejáró határidőig a társaság nem fizetett. A múlt pénteken egy másik ingatlanbefektető, a China Properties Group jelezte, hogy 226 millió dollárnyi kötelezettségét nem fizette ki, mert nem maradt anyagi mozgástere a cégnek.

Még október elején egy másik kínai vállalat, a Fantasia Holdings volt képtelen kifizetni 206 millió dollárt a kötvényeseknek.

Minden szem a kínai óriáson

Ezen a héten jár le az a 30 napos türelmi idő, amit a legnagyobb kínai ingatlanbefektető, az Evergrande kapott partnereitől a hátralékai kifizetésére – amennyiben nem teljesít, hivatalosan is késedelmes fizetővé minősítik a vállalatot.

A cég további három kamatkifizetést mulasztott el, de ennek okairól nem számolt be – aligha más a helyzet, mint a szeptemberi esedékességeknél.

Tekintettel arra, hogy a kínai gazdasági teljesítmény negyedét az ingatlanszektor és a hozzá kapcsolódó iparágak adják, a legnagyobb vállalat esetleges bedőlése dominóhatást válthat ki.

A kínai jegybank is figyel

A kínai ingatlanszektor problémái meglehetősen összetettek, de a CNBC szerint néhány tényező világosan hozzájárult a kialakult válsághoz:

  • laza hitelezésből származó pénzbőség jellemezte a szektor növekedését, a pénzforgalom is az újabb és újabb hitelek által volt biztosított, a bőség pedig csúcsra pörgette a befektetéseket;
  • hogy mérsékelje a kínai kormány a túlfűtött ágazatot, háromlépcsős szigorítást vezetett be, a felhasználható hitelek mértékét a vállalat eszközállományának és tőkeszintjének arányához kötötték;
  • A szigorítás miatt megakadt a pénz beáramlása, ami egyúttal gyors fizetésképtelenséget eredményezett, például az Evergrandenél.

A kínai jegybank szerint a bajba került vállalatok jelentette kockázatok „kontrollálhatóak” – lényegében minden lépésüket felügyelik –, pénteki közleményük szerint pedig a külföldieknek értékesített kötvények után fizetnie kell a társaságoknak. Egyúttal a jegybank próbálja megakadályozni, hogy további társaságokra is kiterjedjen az Evergrandéhoz hasonló fizetésképtelenség.

A Standard & Poor’s hitelminősítő intézet viszont már leminősítette a China Aoyuant és a Greenland Holdingot, illetve a Fitch hasonlóan tett a Modern Landdel.

Elemzők szerint Kína arra törekszik, hogy fenntartsa a lakossági keresletet az új lakások iránt, vagyis jelentősebb forrása legyen a pénzáramlásnak.

Kiemelt kép: Evergrande

Oszd meg!