Válság? Hol?

  „Újra 36 óráznunk kell” – mondja Novotni Anna, a Hajdu alelnöke. Először fordul elő, hogy címlapsztorink alanya arról beszél, hogy mi történt már meg náluk (és nem arról, hogy adott […]

A Forbes 2019. szeptemberi címlapja

Bővebben

Európai verseny előszobájában a magyar vércukormérő startup

Rajtuk kívül még három másik magyar csapat is ott van a 25 legjobb között egészségügyi startup között.

Négy magyar csapat jutott az InnoStars Awards verseny legjobb 25 csapata közé, őket több, mint száz európai jelentkező közül választották ki.

A DiabTrend a Havlik testvérek közös projektje, olyan algoritmust fejlesztenek cukorbetegeknek, ami segít előrejelezni a vércukorszint alakulását, így a felhasználó könnyebben tudja alakítani az életmódját, étrendjét.

Rajtuk kívül még három magyar csapat jutott a 25 startupból az EIT Health verseny szűkített nemzetközi mezőnyébe:

  • A Clavicont egy neurológiai és pszichológiai diagnózisok felállítását támogató eszközt dolgozott ki, mely a Parkinson kór kezdeti tüneteit is ki tudja mutatni,
  • a Spicy Analytics egészségügyi adatbányász startup, mely komplex adatokon nyugvó, szofisztikált módszertanok segítségével történő adatelemzéssel és modellezéssel, továbbá piackutatással és alkalmazásfejlesztéssel, valamint a klinikai kutatások támogatásával foglalkozik,
  • a HepC pedig a Hepatitis B és C vírusa ellen küzd.

A versenyt az Európai Unió – egészen pontosan az Európai Bizottság és az Európai Technológiai Intézet – támogatásával, az EIT Health program keretében szervezik meg, olyan prototípussal vagy már termékkel rendelkező startupoknak, melyek egészségügyi területen innovatív termékkel vagy szolgáltatással szeretnének megjelenni a piacon. A sikeres pályázók mentor programokon és tréningeken vehetnek részt, közel 8 000 euró vissza nem térítendő támogatást kapnak üzletfejlesztésre, és a portugáliai Coimbrában készítik fel őket az Instituto Pedro Nunes inkubátorban.

A verseny döntőjét novemberben tartják Budapesten, a legjobb 6 csapatot meghívják meg a fináléra, ahol kiválasztják a legjobb hármat, akik összesen 60 000 eurót nyernek.  A győztes 25 000 eurót kap, a második helyezett 20 000, a harmadik pedig 15000 eurót kap prototípusuk továbbfejlesztésére.

Magyar fiatalok algoritmusa mondja meg, hogyan alakul a vércukorszint a következő hat órában

 

Az ember minden jel szerint arra lett teremtve, hogy gondolkodjék. Ebben rejlik minden méltósága és minden érdeme. Egyetlen kötelessége, hogy helyesen gondolkodjék.