Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Európai nagyvárosok fogtak össze az átláthatóbb Airbnb szabályozásért

Bécs is szorgalmazza az Airbnb egyértelmű szabályozását az EU-nál. Az állásfoglaláshoz csatlakozott Amszterdam, Párizs, Barcelona, Berlin, Velence, Bordeaux és Krakkó is. Átfogó jogi szabályozását, egyértelmű, végrehajtható rendelkezéseket követelnek.

A nagyvárosok a Régiók Európai Bizottságához nyújtotta be állásfoglalását – tudatta szerkesztőségünkkel Bécs külképviselete. A beadvány négy fő területet jelöl meg: az adatszolgáltatást, a jogbiztonságot, a felelősségvállalást és a lakhatást. Az adók behajtásához például a városoknak hozzá kell férniük a platformok adatbázisához. Mivel az online szállásközvetítők egyéb szolgáltatásokat is kínálnak, felelősséggel tartoznak az oldalaikon megjelenő tartalmakért. A lakhatás terén az európai keretjognak pedig egyértelmű szabályozással kell biztosítania az együttélést és a megfizethető lakhatást a helyieknek a városok frekventált részein.

„Bécs alapvetően nincs ellene a különböző internetes platformokon alapuló üzleti modelleknek, de korrekt keretfeltételek hiányában ezek hamarosan a helyi cégek, a munkavállalók és helyi lakosok ellenállásába ütközhetnek. Az adóelkerülést, a helyi szabályok tudatos megkerülését nem fogadja el, az nem innováció” – mondta Peter Hanke városi tanácsnok.

A kedvelt turisztikai célpontok a szabályoknak ellenszegülő szállásközvetítő oldalak miatt ugyanis nemcsak adóbevételektől esnek el, de ezek idővel a helyi lakáspiacokat is átrendezik. A városok frekventált részeiről kiszorulnak a helyi lakosok, mert ezeket a lakásokat inkább turistáknak adják ki. Párizs központjában például a lakások több mint negyedében már nem helyiek laknak.

A rendőrség is beszállt Párizs küzdelmébe a jogszerűtlen Airbnb-ztetők ellen

Mivel az Európai Unió e-kereskedelemre vonatkozó irányelve még az Airbnb és társai megjelenése előtti időkből származik, az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy még 2020-ban kidolgozzák a megújításának tervezetét. Ebbe szeretne nagyobb beleszólást Bécs és szövetségesei.

Borítókép: A Bécsi Városháza © Filmspektakel

 

A jómód minden egyéb külsőségeivel is nyugodhatik ingadozó alapokon.