Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Airbnb

A rendőrség is beszállt Párizs küzdelmébe a jogszerűtlen Airbnb-ztetők ellen

Franciaország az Airbnb második legnagyobb piaca az Egyesült Államok után, az érdeklődés mellett a nyomás is egyre nő az ingatlanok tulajdonosain. Rendkívül szigorúan ellenőrzik a bérbeadásokat, most először a rendőrség is közbeavatkozott.

Szeptember végén egy épület hat Airbnb-lakásába hatolt be a rendőrség Párizs 7. kerületében – írja a Forbes.com a Les Echos francia napilapra hivatkozva. Ez egyébként a város egy igen elegáns kerülete, itt található az Eiffel-torony, a Champs de Mars vagy a Le Bon Marché áruház is. A lakások jogszerű működésének ellenőrzése egy külön erre illetékes személy feladata lenne, de eddig ehhez a tulajdonosok engedélye kellett, ők adták meg a felhatalmazást a belépésre. A hat lakás egy skót cégé, akik eddig minden ellenőrzési kérelmet visszautasítottak, így a rendőrségnek bírósági végzés kellett a lépéshez.

A párizsi önkormányzat közleményben tudatta, hogy tovább szigorít a bérbeadási feltételeken, mert a 7. kerületi ingatlanban mind a hat lakás esetében hamis bérleti szerződésről volt szó. Bár az Airbnb továbbra is élvezi Anne Hidalgo polgármesterasszony és az önkormányzat támogatását, jobban fogják figyelni a visszaéléseket és üdvözlik a rendőri együttműködést.  

2012 óta folyamatosan nő az Airbnb jelenléte Franciaországban, legfőképp Párizsban, ami a legnépszerűbb európai turistacélpont.

Advertisement

A francia szabályozás igen sajátos, a lakáskeresők csak hosszútávra tudnak kivenni ingatlanokat, így érthető, hogy a lakástulajdonosok inkább az Airbnb felé fordultak, a lakások rövid távra szóló kiadása egyszerűbb és kifizetődőbb. Emiatt viszont a kereslet túlnövi a kínálatot, amitől 2018 óta csökken az albérletpiac, azok a helyiek, akik hosszútávra keresnek lakást, nem találnak. Ezért az önkormányzat már 120 napra csökkentette az egy évben maximum kiadható napok számát, és regisztrálni is kell az Airbnb-lakásokat a városházán, hogy nyomon lehessen követni adókötelezettségüket, pont, ahogy a hotelekét is.

2019-ben a párizsi önkormányzat jogi lépéseket tett az Airbnb ellen, mert az nem monitorozta a folyamatot, a francia szenátus pedig további lépéseket is fontolgat.

A törvényjavaslatról novemberben döntenek, eszerint a városi önkormányzatok 60 napra csökkenthetik a bérbeadható napok számát, ha elfogadják, biztosan tovább élesíti a feszültséget az Airbnb, a felhasználók és a francia hatóságok között.

A 2008-ban alapított óriáscég 2020-ban tervez tőzsdére lépni, aminek körülményeit nagyban befolyásolja majd az országonként eltérő korlátozás vagy együttműködés. A tőzsdére lépés körülményeiről itt írtunk korábban.  

Borítókép: Forbes.com

 

A matematikában az ember a dolgokat nem megérti, hanem megszokja.