Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Európa szakított az Astrazenecával

A lassú szállítások miatt nem hosszabbítja meg a vakcinavásárlási szerződést az Európai Bizottság az Astrazenecával.

Nem rendelt újabb adagokat az Astrazeneca vakcinából az Európai Unió a június utáni időszakra, írja a Reuters. Ezt vasárnap jelentette be Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa, miután az Unió aláírta legújabb szerződését a Pfizer-Biontech vakcinájára vonatkozóan.

Az Európai Bizottság múlt hónapban döntött úgy, hogy eljárást indít az Astrazenecával szemben az oltóanyagok szállításának késedelmei miatt. Az EU 2020 augusztusában 300 millió adag vakcináról kötött megállapodást a céggel. 2021 első három hónapjában 90 helyett csupán 30 millió adag érkezett meg, az év második negyedévével kapcsolatban pedig az Astrazeneca azt nyilatkozta,

a megígért 180-ból csak 70 milliót tud átadni az Uniónak.

Emiatt perel az Európai Bizottság, és ez a kiszámíthatatlanság az oka annak is, hogy a szerződést végül nem újították meg a felek.

Az Astrazenecának nem csak emiatt voltak gondjai az EU-val: noha az uniós gyógyszerügynökség továbbra is biztonságosnak tartja a vakcinát, az elmúlt hónapokban több európai ország is korlátozta vagy teljesen felfüggesztette a vakcina felhasználását.

Az Európai Unió pénteken 1,8 milliárd adag Pfizer-Biontech vakcináról kötött megállapodást a 2021–2023 közötti időszakra (ezek az emlékeztető oltások beadásához kellenek majd).

Borítókép: Astrazeneca

Oszd meg!