A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
rövid hír

Soha nem szálltak még el ennyire az európai energiaárak

Forbes
2021. december 21. 2 perc olvasás

Európán belül jelenleg Franciaországban a legmagasabbak az energiaárak, de Németország sincs sokkal jobb helyzetben.

A magyar lakosság 34 euró/MWh áron kapja a villamos energiát, eközben a piacon, például Franciaországban 600 euró/MWh körüli árak alakultak ki, míg a számunkra meghatározó Európai Energiatőzsdén (EEX), illetve azon belül is az Európai Áramtőzsdén (EPEX) 400-500 eurós, soha nem látott áramárakat lehet látni december 21-én – írja a Telex.hu.

Franciaországban alakult ki a legsúlyosabb egyedi helyzet, mert itt az általános árfelhajtó tényezőket még megfejelte az is, hogy több atomerőművi blokk lezárása miatt kiesett egy komoly lokális kínálat is.

Nem szállít gázt Európába az egyik fontos orosz vezeték

Szintén mai hír, hogy jelenleg nem érkezik gáz Európába az egyik legnagyobb oroszországi vezetékről, a Yamal-Europe-ról a Gascade német szolgáltató szerint. A vezetéken szállított gázmennyiség szombat óta csökkent, keddre pedig az orosz gázexport monopol cége, a Gazprom nem kívánta használatba venni a Yamal-Europe-ot.

A Yamal mellett több másik csővezetéken is érkezik Oroszországból gáz Európába, valamint Norvégiából és Algériából is, így az ellátást ez valószínűleg nem fogja befolyásolni.

Jelenleg az európai gázszükségletének nagyjából felét fedezi orosz forrásból.

Most két fontos orosz–ukrán határkeresztező ponton (Szudza, Sokhranovka) egyáltalán nem jön gáz, az ungvári (ukrán–szlovák) határkeresztezés 13 millió köbmétert enged át naponta, a beregdaróci (ukrán–magyar) 0,1 millió köbmétert, a mallnowi lengyel–német 11 millió köbmétert. Ez a lehetőségeknek úgy az egyötöde.

Borítókép: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers