Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egyforma töltők bevezetését kezdeményezi az Európai Bizottság

Minden elektronikus mobil eszközt egyforma töltőtípussal lehet majd újratölteni, ráadásul az új eszközök dobozaiban nem lesznek töltőegységek. Kétéves türelmi időt hagynak majd a gyártóknak az átállásra.

Akár 2024-től minden mobil eszközünket (okostelefon, táblagép, mobil játékkonzol, fényképezőgép, hordozható hangszóró) USB-C- típusú töltővel tudjuk majd újratölteni, ezzel pedig nem csak az európai vásárlók szabadulhatnak meg egy nyűgtől, hanem jelentősen csökkenthető lesz az elektronikus hulladék mennyisége – derül ki az Európai Bizottság által a héten beterjesztett javaslatból.

Ebből kiderül, hogy

  • az elmúlt években 30-ról 3-ra csökkent a mobiltöltők típusainak száma.
  • 11 ezer tonna újrahasznosítható elektromos hulladék keletkezik évente.
  • Évente összesen 2,4 milliárd euróért vásárolunk töltőket.

Az Európai Bizottság szerint annak, hogy (a notebookokat leszámítva) minden eszköz ugyanolyan töltőt kap, több gyakorlati haszna is lesz: 250 millió euróval kevesebbet kell költenünk más típusú töltők vásárlására, kevesebb hulladék fog keletkezni. Az egységesítésnek köszönhetően

az újonnan vásárolt eszközök dobozaiból is kikerülhetnek a töltőegységek, azokat külön lehet majd értékesíteni, ezzel is csökkentve a keletkező hulladékot.

A tapasztalatok egyébként is azt mutatják, hogy a fogyasztóknál átlagosan lévő három töltőből csak kettőt használnak ténylegesen.

A javaslatra még az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is rá kell bólintania. Amennyiben ez is megtörténik, kétéves türelmi időt hagynak a gyártóknak az átállásra, így lehetséges lesz 2024-ben a többi típus fokozatos kivezetése.

Kiemelt kép: Halacious/Unsplash

Egy gyerek, egy fa – közel százezer fát ültetne idén ősszel a magyar alapítvány

Oszd meg!