Fotó: Fotó: Unsplash
Üzlet

Esőerdőket véd és fákat ültet – visszamenőleg kompenzálja szén-dioxid- kibocsátását a Wolt

Forbes
2020. január 27. 2 perc olvasás

A gasztrotech cég alapításának évéig visszamenőleg szeretné eltüntetni ételkiszállító tevékenységéből a szén-dioxidot. 215 focipályányi trópusi őserdőt védelmez, 42 ezer fa elültetését finanszírozza és környezettudatos megoldásokat választó éttermekkel köt partnermegállapodást.

Karbonsemlegesnek lenni kötelező, de ma már nem feltétlenül elég. A magyar utcákról is ismerős finn kajastartup, a Wolt közleményben küldte el szerkesztőségünknek az emisszió-kompenzációs projektjének részleteit.

Autókból, kerékpárokból, robogókból és motorkerékpárokból álló flottájának emissziós paramétereit szigorúan szabta meg, ezek metán- és dinitrogén-oxid-kibocsátása például elhanyagolható, a startup célirányosan a szén-dioxid kibocsátásának csökkentésére fókuszál.

A vállalat emellett aktív az Európai Unió által tanúsított környezetvédelmi projektekben is a South Pole Grouppal közösen.

Az Envira elnevezésű projektben a Wolt minden hónapban kiszámolja a kiszállításokkal okozott összes szén-dioxid-kibocsátását, majd ezeket úgy kompenzálja, hogy úgynevezett szén-dioxid-emissziós egységeket vásárol partnerétől, a South Pole Grouptól. Ezeket a krediteket jelenleg egy brazil és egy kolumbiai projektbe fekteti be, ahol

150 hektár trópusi esőerdőt védelmez, egy ekkora területen körülbelül 25 ezer fa található. További 42 ezer fa elültetését pedig a Vichada újraerdősítésről szóló projektjének támogatásával finanszírozza.

Azzal, hogy részt vesz a két fenntarthatósági projektben, a Wolt minden házhoz szállítása karbonsemlegessé válik a cég 2015-ös alapításáig visszanyúlóan. A házhoz szállítás környezetbaráttá tétele mellett ételkészítő partnereit is újrahasznosítható csomagolás bevezetésére ösztönzi. Már kizárólag újrahasznosított papírtáskában szállítja ki partnerei ételeit, emellett törekszik egyre több olyan partnerrel együttműködni, akik keresik az újszerű megoldásokat (mint például az elmosható ételtárolók használata az eldobhatók helyett), vagy gyorsabban, esetleg maradék nélkül lebomló, természetes alapanyagokból készült eszközök, csomagolóanyagok preferálása.